Premierul Viorica Dăncilă a declarat, legat de Ministerul de Interne, că este nevoie de credibilitate și s-au acumulat mai multe lucruri, informează Mediafax. Carmen Dan a demisionat luni, dar în spațiul public erau deja informații că este o chestiune de timp până când va fi remaniată.

"Argumentele mele sunt legate de percepția publică asupra acestui minister și vreau să dau credibilitate și vreau să dăm o schimbare pentru a lucra mult mai bine. Nu îmi cereți să dau detalii din interiorul minnisterului. Pentru mine ca și premier e important ca percepția de ansamblu pentru guvern să fie una pozitivă. Acest lucru nu mi-l va dicta strada, fiecare are dreptul să protesteze, dar cred că trebuie să aduc în guvern oameni care au un grad de credibilitate mai mare și care pot aduce plus valoare în Guvern", a declarat Viorica Dăncilă, după ședința Comitetului Executiv PSD.

Întrebată dacă decizia are vreo legătură cu protestele din 10 august și modul în care a intervenit MAI, Dăncilă a spus: "Nu am de ce să comentez acest lucru. Sunt mai multe probleme, informații. Nu vreau ca o afirmație a mea să fie interpretată. S-au acumulat mai multe lucruri, nu e neapărat legată schimbarea de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august".

Carmen Dan și-a anunțat demisia cu câteva minute înainte de ședința Comitetului Executiv de luni. Nicolae Moga, propunerea de la Interne, este senator de Constanța în legislaturile 2008-2012, 2012-2016 și 2016-2020. În a doua legislatură, a ocupat și funcția de vicepreședinte al Senatului în Biroul Permanent.

Carmen Dan a fost numită ministru de Interne în ianuarie 2017 și l-a înlocuit pe Dragoș Tudorache. În cei doi ani și jumătate de mandat, de numele lui Carmen Dan s-au legat mai multe controverse și scandaluri, precum „microfonul găsit în priză” sau jignirile publice cu fostul premier Mihai Tudose.

Fără îndoială însă, momentul care a marcat mandatul lui Carmen Dan a fost cel din data de 10 august 2018, ministrul fiind acuzat atunci de către o mare parte a opiniei publice și de către societatea civilă de faptul că a dat ordin ca jandarmii să intervină violent pentru dispersarea manifestanților din Piața Victoriei. În urma intervenției violente a jandarmilor, a fost constituit și un dosar penal, care nu a fost însă trimis în judecată nici măcar acum. Ba mai mult, Parchetul General a declinat dosarul, după aproape un an, către DIICOT, pe motiv că ar conține fapte ce țin de siguranța națională. Tot după episodul „10 august”, primarul general al Capitalei Gabriela Firea i-a cerut demisia, solicitarea edilului nu a avut însă succes, Dan fiind susținută de fostul președinte al partidului, Liviu Dragnea.