La Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, în sala Auditorium „Joseph Schmidt”, a avut loc pe 9 martie 2023, în prezenţa unui numeros public, lansarea cărții „Arhimandritul Cleopa Ilie, predicator și învățător al Evangheliei”, scrisă de Arhimandritul Grichentie Natu. Lucrarea este înscrisă în colecția „Teologia română contemporană”, editată în limba greacă, la Editura Barbounaki din Tesalonic, Grecia, 2017. În anul 2022, s-a tipărit în limba română, la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cartea reprezintă lucrarea de doctorat a autorului, susținută la Facultatea de Teologie, Universitatea „Aristotel” din Tesalonic, și are un conținut de mare folos atât pentru preoți, profesori, studenți, cât și pentru creștinii care doresc să citească cuvinte și sfaturi de folos duhovnicesc. Personalitatea părintelui Cleopa și opera sa omiletică reprezintă tema acestei lucrări. Lucrarea readuce în atenția cititorului evenimente, fapte și detalii din viața părintelui Ilie Cleopa și așază pe foaie, cu mare har și măiestrie, predici ale părintelui, fiecare dintre ele conturând portretul unui om dedicat celor sfinte și al unui sfânt dedicat celor pământești.

După cum spune Sfântul Apostol Pavel, „Toate câte le faceţi, spre Slava lui Dumnezeu să le faceţi”, manifestarea a debutat cu o rugăciune rostită de arhidiaconul Vasile Demciuc, consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților şi de Părintele arhimandrit Ştefan Guşă, stareț al Mănăstirii Vadu Negrilesei.

„Este o bucurie aparte ca în această a doua săptămâna a Postului mare să fim într-o instituţie academică şi să prezentăm o carte închinată unuia dintre marii duhovnici ai neamului nostru românesc - Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie”, a spus moderatorul manifestării, Arhidiaconul lector univ. dr. Vasile Demciuc, consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și cadru didactic la USV, la Facultatea de Istorie și Geografie.

Prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, care a scris prefaţa volumului, a spus: „Cartea de-acum conține și 30 de predici ale părintelui Ilie Cleopa, care demonstrează din plin nu doar enciclopedismul lui pe teme teologice, ci viețuirea profundă în interiorul marilor cărți”.

Despre viaţa duhovnicească şi personalitatea Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie le-a vorbit celor prezenţi Părintele Arhimandrit Arsenie Popa, stareț al Mănăstirii „Sihăstria” Neamț.

Grichentie Gheorghe Natu, născut în 1960, și-a conturat întreaga existență ca slujitor al Domnului și s-a dedicat, în totalitate, teologiei. Mare parte din studii le-a urmat în Grecia, la Mitropolia Kisamului și Selimului, din Creta (1995-1996), Facultatea de Filozofie a Universității din Atena (1997-1998), iar din 1998 devine student în cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Tesalonic, secția Teologie, reușind să obțină, în perioada studiilor, o bursă specială din partea Ministerului de Externe al Greciei.

În anul 2009, Grichentie Gheorghe Natu este hirotesit arhimandrit, an în care devine duhovnic spiritual și cadru didactic, în cadrul Seminarului Teologic Liceal ”Mitropolit Dosoftei” Suceava, unde a predat limba greacă, omiletica și catihetica.

  La finalul manifestării, Părintele Arhimandrit Grichentie Natu a adus respectuoase mulţumiri celor care au fost prezenţi la această manifestare, precum celor care au fost alături de el la realizarea acestui volum. De asemenea, cei prezenţi au vizionat filmul „Părintele Cleopa - Prieten al Sfinţilor şi duhovnic al credincioşilor”.