Județul Suceava are finalizate două heliporturi pentru elicoptere de salvare, dar niciunul nu este operațional deoarece nu sunt încheiate procedurile pentru darea lor în folosință. Este vorba despre heliportul pentru elicoptere SMURD de pe terasa Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, finalizat în decembrie 2021, și de cel de la poligonul de pregătire a pompierilor militari de la Siret, inaugurat marți, 14 martie a.c., finalizat în octombrie 2022. Acesta din urmă permite și aterizarea elicopterelor pe timp de noapte. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, prezent marți la Siret, la inaugurarea poligonului de pregătire a pompierilor militari, a recunoscut că mai ales în cazul heliporturilor care au și aterizare pe timp de noapte autorizarea este „extrem, extrem de complicată și de greoaie, cu toate mecanismele pe care tot statul le îngreunează, dar asta e altă poveste”.

Întrebat în legătură cu această situație anormală, în care investiții care permit accesul mai facil al populației la servicii medicale sunt finalizate și neoperaționale, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat dr. Raed Arafat, prezent de asemenea marți la Siret, a declarat că toate punctele aeriene ale DSU sunt folosite de inspectoratul general de aviație, „care este o structură militară ce funcționează cu scop civil”. Doctorul Arafat a afirmat că a avut deja discuții cu Autoritatea Aeronautică Civilă și discută și cu cea militară pentru simplificarea procedurii de autorizare. La ora actuală,  procedura de autorizare pentru heliporturile destinate elicopterelor de salvare este aceeași cu cea pentru helipuncte folosite comercial de diferiți operatori, deși pe aceste piste aterizează doar elicopterele Ministerului de Interne. „Sper să putem simplifica această procedură și să reușim să o facem cât mai repede”, a afirmat dr. Raed Arafat.

În ceea ce privește cerințele pe care trebuie să le îndeplinească personalul care deservește heliporturile SMURD, respectiv studii în domeniul aeronautic, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, instituție sub autoritatea căreia se află Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou”, le consideră „exagerate”. 

Secretarul de stat Raed Arafat a mai declarat la Siret că elicopterul destinat punctului de operare aeromedical de la Câmpulung Moldovenesc este deja achiziționat și speră ca până la sfârșitul acestui an lucrările de amenajare a acestui centru să fie finalizate și baza să devină operațională.