Polițiștii rutieri suceveni au continuat cercetările pentru identificarea șoferilor care au fost filmați în timp ce făceau manevre de derapaj controlat pe timp de noapte în sensurile giratorii din centrul Sucevei și au reușit să îi identifice pe trei dintre ei. Toți sunt foarte tineri și au fost amendați pentru conducere agresivă, măsura de sancționare fiind însoțită de suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile ori 60 de zile, în funcție de particularitatea cazurilor.

Primul caz este legat de un tânăr de 24 de ani, din Zvoriștea, care a făcut drifturi cu mașina în sensul giratoriu din centrul Sucevei, după care s-a îndreptat spre strada Nicolae Bălcescu, unde, spre ghinionul său, a fost interceptat de un echipaj de la Biroul Rutier Suceava.

Tânărul a fost sancționat pentru ”realizarea intenționată a unui derapaj”, încasând o amendă de 580 de lei. Cea mai importantă sancțiune ce a putut fi aplicată de agentul constatator a fost măsura complementară a suspendării permisului de conducere pentru 30 de zile.
Polițiștii au reușit și identificarea unui tânăr de 21 de ani, din municipiul Suceava, care, la începutul luni martie, a efectuat manevre de derapaje controlate în zona intersecției sens giratoriu-strada Nicolae Bălcescu-strada Ana Ipătescu. El a primit aceeași sancțiune, amendă plus suspendarea permisului pentru 30 de zile.

Un caz mediatizat și de Monitorul de Suceaca a fost cel în care apărea o filmare cu o mașină care făcea drifturi în sensul giratoriu de la Casa de Cultură și în care se vedea cum, în timpul derapajului, autoturismul lovește puternic o bordură și rămâne fără o roată. A fost identificat și acest șofer, un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Dărmănești, care a  rămas fără permis pentru 60 de zie, având în vedere că a fost implicat și într-un eveniment rutier (tamponare) pe care nu a anunțat-o în termenul legal.  

Polițiștii au remarcat că la astfel de acte de teribilism se pretează în general șoferii foarte tineri, care se mândresc apoi în meidul online cu filmarea manevrelor periculoase. Se speră că amenzile și măsurile de suspendare a permisului (cele care pot fi luate conform legii, deși ar trebui probabil să fie mai aspre) vor mai domoli acest elanuri periculoase.

 

 

”Teribilismul și tendința de a epata prin gesturi neconforme și atitudine de sfidare a legii pot genera tragedii rutiere. Din păcate, în marea majoritate a acestor incidente sunt implicați tineri care nu doar manifestă dispreț față de lege, dar pun în pericol propria viață și a altor persoane.

În ultima perioadă se remarcă tot mai multe tendințe de a posta în spațiul public, pe rețele de socializare sau alte suporturi media imagini care surprind manevre și situații riscante. Scopul este captarea atenției grupului de prieteni sau a altor persoane, obținerea unei false notorietăți prin promovarea unui comportament de negare sau desconsiderare a legii și autorității.

Atragem atenția tuturor celor pretabili sau predispuși la încălcarea legislației rutiere că polițiștii vor dispune în continuare măsuri din cele mai ferme în cazul abaterilor care pun în pericol siguranța rutieră, comportamentele de tip teribilist nefiind tolerate”, este mesajul transmis de comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.