La Muzeul Național al Bucovinei (Muzeul de Istorie) va avea loc miercuri, 31 mai 2023, la ora 12:00, lansarea cărții „Românii: stigmat etnic, patrii imaginare. O căutare istorică”,semnată de scriitorul, istoricul și publicistul Ovidiu Coriolan Pecican. Volumul (Bestseller Gaudeamus 2022) este o analiză a tuturor surselor medievale și moderne, plasate în timp, spațiu și context cultural-politic.

Scriitorul Ovidiu Pecican încearcă să ajungă la izvoarele care au iscat toate aceste controverse și lupte istoriografice timp de câteva veacuri.

„La adăpostul zidurilor mănăstirilor sau conacelor boierești moldo-valahe, ale cancelariilor maghiare și ale palatelor voievodale s-a desfășurat timp de secole un război nevăzut. Războiul pentru origini. De unde venim? Cine a fost aici mai întâi? Cine poate să-și ceară drepturi și întâietate? Cine suntem? De ce originile românilor sunt atât de obscure? Care sunt legendele și evenimentele istorice de la care au pornit primele cronici defăimătoare? E oare vorba despre rea-credință, sau despre imaginația scăpată din frâu a unor secretari și copiști din Evul Mediu? Care sunt argumentele cărturarilor <naționaliști>? Răspunsul la aceste întrebări și la multe altele le aflăm din paginile unei cărți de istorie scrise ca o poveste fără sfârșit”, transmit organizatorii evenimentului. Cartea va fi prezentată de dr. Constantin-Emil Ursu, directorul Muzeului Național al Bucovinei.