Un șofer din comuna Vadu Moldovei a fost condamnat la nu mai puțin de 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de omor calificat. Cătălin Costăchioaia, de 51 de ani, a fost protagonistul unui accident în august 2020, în urma căruia avocata clujeană Diana Gușan și fiica acesteia de doar 1 an și 10 luni și-au pierdut viața. Suceveanul care se afla la volanul unui tir a vrut să evite un control ISCTR și a întors ilegal pe autostrada București-Pitești. În prealabil, manipulase aparatul tahograf, circulase pe contrasens pe o bretea a autostrăzii și staționase pe banda de urgență.

“Bărbatul ar fi efectuat o manevră de întoarcere, încadrându-se în efectuarea unui viraj la stânga în larg, pentru a se încadra pe o altă bretea de ieșire de pe autostradă, manevră prin care a ocupat atât banda 1 și 2 de pe firul de deplasare către București, cât și banda de urgențe. În aceste condiții, un autoturism condus de un bărbat de 30 de ani, din Cluj-Napoca, care circula regulamentar pe sensul către București, nu a putut evita impactul și a intrat în coliziune cu semiremorca ansamblului rutier. Din păcate, în urma impactului a rezultat decesul a doi dintre cei trei ocupanți, respectiv o fetiță de aproape 2 ani și o tânără de 25 de ani, din Cluj-Napoca”, menționau reprezentanții IPJ Argeș în urmă cu aproape trei ani.

Cu ocazia cercetărilor s-a mai stabilit că semiremorca nu avea poliță RCA, iar angajatorul șoferului era urmărit penal pentru că falsifica polițele de asigurare. Soluția de condamnare a rămas definitivă, iar în cursul zilei de joi Cătălin Costăchioaia a fost ridicat de la domiciliu și dus la Penitenciarul Botoșani pentru a-și ispăși condamnarea.

Iată cum a motivat un judecător de la Tribunalul Argeș, acolo unde a avut loc procesul, decizia de condamnare:

”În fapt, inculpatul Costăchioaia Cătălin, șofer profesionist de tir, în data de 17.08.2020, în jurul orelor 14:30, a plecat într-o cursă pentru a transporta marfă la volanul ansamblului rutier format din autoutilitară și semiremorcă. În declarația pe care a dat-o în calitate de suspect, Costăchioaia Cătălin a declarat că a oprit autocamionul și a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteze, pentru a manipula aparatul tahograf și a altera timpii de conducere. Sub acest aspect, tribunalul notează că în declarația pe care a dat-o în fața instanței la data de 21.03.2022, inculpatul a avut o susținere diferită de cea consemnată în declarația de suspect, arătând că a apăsat din greșeală pe un buton care a comandat scoaterea cardului din tahometru și că nu a mai introdus cardul în aparat, întrucât așa i s-a recomandat de alți șoferi și cunoștințe pe care i-a consultat. Tribunalul apreciază că această susținere a inculpatului este nesinceră, având în vedere că în declarația pe care inculpatul a dat-o în calitate de suspect, în prezența apărătorului, a arătat în mod expres că în <orașul Târgoviște, am alterat programul de condus al autoutilitarei prin montarea unui dispozitiv (magnet) pe impulsorul cutiei de viteze>.În acest sens, apreciază ca nesinceră și susținerea constând în aceea că i-a fost impus de organele de cercetare penală să afirme că a montat un magnet pe impulsorul cutiei de viteză, având în vedere faptul că în declarația pe care a dat-o în calitate de inculpat, în faza de urmărire penală, a arătat că își menține declarația dată în calitate de suspect, că recunoaște și regretă enorm cele întâmplate, neavând o astfel de susținere până în momentul în care a solicitat să fie audiat de instanță”.