Cea de-a 42-a ediție a Concursului Național ”Lira de Aur”, cea mai longevivă competiție de interpretare instrumentală din România, a debutat vineri, la Suceava, competiția din acest an reunind 337 de elevi înscriși.
Este cel mai mare număr de participanți din ultimii 10 ani, potrivit organizatorilor, media elevilor înscriși la edițiile anterioare cifrându-se undeva la 180-200 de elevi.
Concursul „Lira de Aur” a reprezentat de-a lungul timpului, începând cu anul 1972, o rampă de lansare a tinerilor interpreți, devenind un punct de reper în palmaresul viitorilor muzicieni.
„Este un eveniment emblematic pentru județul și municipiul Suceava, un concurs matur, un punct de reper în evoluția interpretativă a tinerilor competitori, o rampă de lansare în cariera muzicală. <Lira de aur> strânge an de an cei mai valoroși tineri, dar și un juriu de elită, personalități ale vieții muzicale, implicate în promovarea culturii românești atât în țară, cât și în străinătate”, a arătat prof. Alexandra Bejinaru, directoarea Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.
Marele premiul al concursului este în valoare de 5.000 de lei și este oferit de Consiliul Județean Suceava, prin Centrul Cultural „Bucovina”. Vicepreședintele CJ Niculai Barbă le-a amintit celor prezenți de manifestările circumscrise Anului Ciprian Porumbescu, manifestări culturale numeroase care cinstesc memoria marelui compozitor.
„Un loc foarte important în devenirea muzicală”
Concursul se va desfășura pe secțiuni și comisii de evaluare după cum urmează: Pian, Vioară, Corzi grave, Instrumente de suflat și percuție (instrumentele orchestrei simfonice).
Președintele juriului este Vlad Dimulescu, de la Universitatea Națională de Muzică București.
„Sunt fericiți că acest concurs crește, sperăm că și în calitate. Am foarte mulți colegi care au participat de-a lungul timpului, rămâne pentru mine și cred că pentru multe generații de muzicieni o piatră de hotar, un loc foarte important în devenirea noastră muzicală”, a menționat universitarul.
Pe scena festivității de deschidere au mai urcat prefectul județului, Alexandru Moldovan, viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harșovschi, inspectorul școlar general, Grigore Bocanci, inspectorul școlar de arte, Loredana Ceică, și directoarea Teatrului „Matei Vișniec”, Angela Zarojanu.
Principalul organizator al concursului este Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, susținut de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava și Ministerul Educației. Parteneri în derularea evenimentului muzical sunt Primăria Suceava, Consiliul Local Suceava, Centrul Cultural ”Bucovina”, precum și Asociația de Părinți și Absolvenți ai Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Concursul se desfășoară până duminică, 28 mai.
Comentarii