Patru suceveni sunt acuzați de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava de acțiuni de șantaj și constituire de grup infracțional organizat. Soții Alina Ionela și Dumitru Corocăiescu, Petru Codriță Butnar și Virgil Iulian Bîrlescu au primit joi după-amiază ordonanțe de reținere pentru 24 de ore și, cel mai probabil, vor fi duși vineri la instanță cu propunere de arestare.

Mai exact, aceștia au identificat mai mulți transportatori ucraineni, care efectuau curse pe traseul Aeroportul ”Ștefan cel Mare” Suceava - Cernăuți și retur. Potrivit unui comunicat de presă, sucevenii i-ar fi constrâns pe ucraineni să plătească periodic o taxă de protecție, convingându-i că doar în acest fel pot efectua activitățile de transport.

”De asemenea, pentru a determina persoanele vătămate să plătească sumele de bani, grupul infracțional ar fi recurs la amenințarea cu acte de violență, la întrebuințarea de acte de lovire sau alte violențe, la efectuarea de sesizări ale autorităților, cu privire la faptul că cetățeni ucraineni ar fi efectuat, fără drept, transport de persoane. Totodată, pentru a controla activitatea desfășurată de transportatori, cel puțin un membru al grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat în zona aeroportului în intervalele de timp în care ar fi aterizat sau ar fi decolat curse aeriene internaționale. În această modalitate, grupul infracțional organizat a obținut aproximativ 10.000 de euro pe lună de la transportatorii ucraineni”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Gruparea s-a constituit în cursul anului 2022, iar pentru a documenta activitatea infracțională, în cursul zilei de joi, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava au efectuat 4 percheziții domiciliare. La sediul DIICOT Suceava urmau să fie aduse, în vederea audierii, 4 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Biroului Rutier Suceava și Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava. Anchetatorii au mai făcut precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.