Asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari din judeţul Suceava au participat, ieri, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la un atelier de lucru pentru promovarea depistării precoce a cancerului de col uterin. După o expunere a situaţiei la zi a evoluţiei acestui tip de cancer pe plan local, naţional şi în lume, făcută de directorul DSP, dr. Liliana Grădinaru, asistenţii comunitari şi mediatorii au fost informaţi explicit şi aplicat de medicul de familie Adriana Hapenciuc despre cum pot în mod real ajuta femeile pentru prevenirea acestui flagel, cum trebuie să procedeze pentru a fi parteneri de dialog de încredere în comunităţile din care provin şi ce semne trebuie să caute pentru a depista un cancer de col uterin în diverse faze de evoluţie. Într-un limbaj accesibil, dr. Hapenciuc a vorbit despre virusul HPV, responsabil de apariţia cancerului de col, despre necesitatea vaccinării anti-HPV, a controlului ginecologic periodic şi a efectuării testului Babeş-Papanicolau de către orice femeie activă sexual. Medicul de familie a sfătuit asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari să se bazeze şi pe propriile lor simţuri, îndeosebi pe văz şi miros, şi i-a învăţat ce trebuie să observe când intră într-o casă, le-a explicat că sunt şi alte tipuri de cancer, precum cel oro-faringian, legate de obiceiurile sexuale şi a expus clar şi concis factorii de risc. „Sunteţi ochii şi urechile DSP şi ai medicului de familie în comunităţi. Pe voi ne bazăm pentru că noi nu facem faţă să ajungem în orice casă. Orice caz salvat este un pas înainte şi un succes pentru comunitate”, a spus dr. Adriana Hapenciuc, în aplauzele audienţei.

La rândul său, directorul DSP, dr. Liliana Grădinaru, a spus că rolul asistenţilor comunitari şi al mediatorilor sanitari este „primordial” într-o comunitate, arătând că ei sunt „oamenii de bază ai politicii de sănătate”. „Dumneavoastră ajutaţi medicii de familie ca în comunităţi starea de sănătate a populaţiei să fie foarte bună”, a spus dr. Grădinaru.

Medicul a mai declarat că în perioada următoare DSP va anunţa lista cabinetelor medicale în care femeile pot face testul Babeş-Papanicolau gratuit.

Atelierul de ieri a avut loc în cadrul Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, lansată în 2007, cu scopul de a creşte gradul de informare a femeilor în ceea ce priveşte această formă de cancer, vindecabil 100%, dacă este depistat precoce. 

La nivel mondial, cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani.

În judeţul Suceava, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţă 893 de cazuri, din care 78 erau cazuri noi, depistate în 2018.

„Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screeningul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screeningul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin cancer de col uterin”, a subliniat dr. Liliana Grădinaru.