De la finele lunii ianuarie intră în vigoare Legea nr. 192 din 2019  pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, polițiștii având drepturi în plus pentru a-și putea face treaba mai eficient.

Una din cele mai importante prevederi stipulează că „polițistul este îndreptățit să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal”. Legea prevede și situațiile când se poate intra fără mandat, însă acestea sunt interpretabile pentru că fac referire la indicii de comitere a unei fapte cu violență, ceea ce îi lasă practic polițistului o putere destul de sporită.

De exemplu, în legea nouă se arată că polițistul poate intra într-un spațiu pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol. Este o prevedere menită să nu mai permită repetarea situației dramatice din „cazul Caracal”, când polițiștii nu au putut intra în casa criminalului pentru că nu aveau mandat.

 

Drepturi sporite pentru mărirea siguranței 

Alte prevederi importante îi dau polițistului drepturi sporite pentru a-și mări siguranța în cazul în care imobilizează o persoană ori o percheziționează, dar și în cazul legitimării:

„Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat”.

„Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se poate înțelege:ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul, depărtarea picioarelor, adoptarea poziției șezut, adoptarea poziției culcat, altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană”.

 

Prevederi mai clare pentru legitimare și amenzi mai mari pentru cei care nu se supun

Noutăți importante sunt legate și de legitimarea persoanelor. La solicitarea poliţistului, persoana are obligaţia de a înmâna acestuia actele de identitate şi de a comunica informaţiile necesare stabilirii sau, după caz, verificării identităţii sale. Cei care nu se supun vor încasa amenzi de trei ori mai mari.

Poliţistul este obligat să aducă la cunoştinţă persoanei, verbal, motivul legitimării.

Prin noile prevederi legale s-au propus și s-au adoptat  măsuri care să conducă la creşterea capacităţii de intervenţie în domeniul ordinii şi siguranţei publice, prin aceasta înţelegându-se instituirea instrumentelor legale necesare exercitării atribuţiilor de serviciu sau îndeplinirii misiunilor, dar şi a celor necesare asigurării unei protecţii juridice şi fizice a polițistului

Măsurile sunt însoţite şi de o serie de garanţii oferite cetăţeanului, care, prin texte de lege predictibile, va cunoaşte care îi sunt drepturile, căror obligaţii trebuie să se conformeze, care sunt limitele de acţiune ale poliţistului, motivele utilizării unor mijloace din dotare.

Link cu toate modificările legislative :

https://www.cnpromania.ro/upload/blog/Legea_192_din_2019_modificarea_si_completarea_unor_acte_normative_din_domeniul_ordinii_si_sigurantei_publice.pdf

 

Președintele CNP Suceava: „Sunt și exemple din Suceava în care polițiștii care au vrut să-și facă treaba și au pătruns pe o proprietate au avut de suferit”

Comisarul de poliției Marius Ciotău, șeful Secției Rurale de Poliție Gălănești și președintele Corpului Național al Polițiștilor, organizația Suceava, a salutat aceste noi prevederi care ajută polițistul, dar și cetățeanul de bună credință:

„Aceste puteri sporite au fost introduse tocmai pentru că au fost numeroase cazuri în care colegii nu și-au putut exercita obligațiile de serviciu în scopul protejării cetățeanului. După actuala legislație puteam fi oricând acuzați de abuz în serviciu, sunt și exemple din Suceava în care polițiștii care au vrut să-și facă treaba și au pătruns pe o proprietate au avut de suferi. Cetățenii de bună credință trebuie să înțeleagă că vom folosi aceste noi prerogative în folosul lor”.