În ultimele luni normalitatea vieții cu care am fost obișnuiți a fost perturbată de un inamic nevăzut, COVID-19. Specialiștii afirmă că obezitatea este un factor de risc major pentru infectare, evoluție și mortalitate. 9 din 10 decedați aveau diabet, boli cardio-vasculare și/sau obezitate. Obezitatea, deși pare inofensivă, determină modificări care ne cresc receptivitatea la boli:

- steatoza hepatică (ficat gras) scade reactivitatea la infecții;

- apneea în somn scade oxigenarea, iar infecția cu COVID presupune oxigenarea defectuoasă a sângelui;

- creșterea glicemiei crește receptivitatea la infecții și predispune la boli cardio-vasculare și boli renale;

- creșterea tensiunii arteriale (în țară 45% din populație suferă de hipertensiune arterială, iar 2/3 dintre aceștia din cauza obezității);

- deficiențe de nutriție: dieta dezechilibrată, cu multe calorii, dar puține vitamine și minerale scade imunitatea;

- celulele adipoase în exces stochează vitamina D care ar fi crescut apărarea la boli (țările în care pacienții au un nivel scăzut de vitamina D în sânge au mortalitate crescută, gravitate mai mare și infectare mai frecventă conform studiilor prezentate la ultimul Congres de Medicină din România).

Scăderea în greutate spre un indice de masa corporală normal ne ajută la îmbunătățirea stării de sănătate și la creșterea apărării împotriva diferitelor boli, inclusiv cea cu noul Coronavirus.

Având în vedere necesitatea de a ne ține sub control greutatea corporală și de a ne întări sistemul imunitar, persoanele înscrise în programul nostru terapeutic online „NearYou Online” vor putea viziona periodic sesiuni terapeutice realizate pe plajele sălbatice din Grecia - insulele Corfu, Paxos, Antipaxos și Lefkada. Mai multe detalii pe www.mihaimoisoiu.ro la secțiunea Terapie online. În cadrul acestor sesiuni vor fi prezentate seturi de exerciții terapeutice ce constau în realizarea unei sincronizări perfecte între mișcările corporale și respirație; corpul trebuie să respecte ritmul impus de respirație. Respirația lentă, ritmică, sincronizată cu mișcările lente, ritmice, determină sistemul nervos autonom să intre imediat în starea vindecătoare coordonată de ramura parasimpatică. Acesta este circuitul odihnei și recuperării sistemului nervos, opusul reacției de tip „luptă sau fugi” cauzată de stres, impulsionată de ramura simpatică (sau circuitul acțiunii), în care majoritatea oamenilor rămân blocați perpetuu, zi și noapte, din cauza stresului cronic.

Respirația sincronizată cu mișcările corpului activează mecanismele interne de vindecare esențiale în lupta împotriva COVID-19, determinând un biofeedback pozitiv între sistemul nervos și sistemul imunitar. Când se află în acest mod de operare, creierul secretă neurotransmițători specifici, numiți neuropeptide, care sunt preluați de fluxul sangvin, realizându-se astfel comunicarea biochimică cu glandele sistemului imunitar, cărora li se semnalizează să secrete anumiți hormoni și enzime necesare neutralizării toxinelor, excreției deșeurilor celulare, reparării țesuturilor deteriorate și readucerii funcțiilor vitale ale corpului într-o stare sănătoasă de echilibru. La rândul lor, hormonii vindecători proveniți din sistemul endocrin stimulează creierul și sistemul nervos să secrete în continuare neuropeptidele care activează reacțiile vindecătoare ale sistemului imunitar. Prin urmare, exercițiile terapeutice predate de noi creează un ciclu continuu de biofeedback pozitiv, care permite corpului să se repare și să se regenereze în mod natural, nu numai pe durata respectivei sesiuni de exerciții, ci și în intervalul de după fiecare ședință, când este menținută o stare calmă, de relaxare și de echilibru.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com