Refuzul de a fi testat alcooscopic sau de a permite recoltarea probelor de sânge pentru verificarea consumului de alcool, în cazul unui control de rutină sau al implicării în evenimente rutiere, atrage de cele mai multe ori lipsa clemenței din partea magistraților. Această atitudine atrage după sine imposibilitatea aplicării unei amenzi penale în cazul săvârșirii infracțiunii, obligând judecătorul la o condamnare penală.

Mulți dintre conducătorii auto nu cunosc aceste norme legislative și continuă să sfideze organele de poliție și personalul sanitar implicat în testarea lor, fără a cunoaște că-și fac mai mult rău prin această atitudine.

La fel a procedat și un bărbat de 46 de ani, din comuna Moldovița, care în cursul nopții de duminică spre luni, în jurul orei 03.00, a fost oprit de un echipaj al Secției Rurale de Poliție Vama, în timp ce conducea un Land Rover pe un drum din satul Demăcușa.

În timpul verificărilor s-a constatat că bărbatul mirosea a alcool, însă el a refuzat testarea cu aparatul etilotest. În continuare el a fost condus la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, unde i s-a solicitat să se supună recoltării a două probe biologice de sânge. În prezența cadrelor medicale acesta a refuzat să semneze declarația de consimțământ și să se supună recoltării probelor biologice. În aceste condiții pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.