Focarele de pestă porcină africană depistate în județul Suceava se extind, înregistrându-se deja al cincilea caz, care se suprapune ca zonă de focar peste altele două.  

Ultima confirmare vine la nu mai puțin de cinci porci (doi adulți și trei purcei) de la Capu Codrului – Păltinoasa. Alte două focare sunt la Horodniceni (satele Botești și Rotopănești), plus două în municipiul Fălticeni.

Județul Suceava a fost în vară unul din puținele din țară fără cazuri cunoscute de pestă porcină africană. Din păcate, la jumătatea lui octombrie a reapărut un prim caz, cel din zona fostei gropi de gunoi de la Fălticeni. A mai apărut apoi un focar secundar la Fălticeni, după care au urmat focarele din comuna Horodniceni.

Aceste semne clare de răspândire a virusului vin într-o perioadă în care majoritatea crescătorilor au porci mari, gata de sacrificare. Pagubele sunt așadar mari de tot pentru crescătorii de porci, acolo unde se instalează virusul.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, insistă cu mesajul ca oamenii să anunțe imediat medicii veterinari dacă observă simptome de boală la porci, numai așa putând fi despăgubiți la prețul pieței. Pentru despăgubire, condiția primordială este ca porcii să fie crotaliați și înregistrați oficial.

Primul simptom important al bolii este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Decesul survine la șapte zile de la primele simptome și nu poate fi evitat.