Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri după-amiază, o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera.

După ce a fost informată de depistarea vibrionului holeric în probele de apă din Republica Moldova, de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune. În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.

Pentru populație, DSP recomandă consumarea apei de băut numai din surse controlate (autorizate);  respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. De asemenea, se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată.

Menționăm că cibrionul de holeră a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate de la Chișinău, Boris Gîlca.