Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, care este marcată an de an pe data de 1 octombrie, a fost serbată în avans cu două zile la Suceava. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean al persoanelor vârstnice din Suceava, iar maestru de ceremonii a fost președintele acestei structuri, Vasile Palaghiu. Acesta le-a vorbit pensionarilor prezenți în sală, dar și invitaților, amintind că în cei doi ani de pandemie numărul pensionarilor din județ a scăzut cu aproximativ 5.000, iar acum sunt în tot județul Suceava 143.000 de pensionari. ”Suntem de părere că vârstnicii trebuie să fie utili pentru societate și nu o povară. Pentru asta trebuie ca instituțiile statului să se implice mai activ în sprijinirea concretă a celor care au nevoie de ajutor. Un exemplu este programarea pentru analize medicale, care se face la câteva luni, timp în care un pensionar poate nici nu mai este în viață. Concernele farmaceutice sunt altele care îi tratează cu dispreț pe oamenii vârstnici și au înlocuit medicamentele ieftine și eficiente cu altele scumpe și tot mai puțin eficiente”,  a arătat Vasile Palaghiu. Acesta a cerut în numele pensionarilor pe care îi reprezintă o protecție socială sporită și nu doar promisiuni care nu sunt onorate.

Singurul parlamentar prezent la eveniment, deputatul Mirela Adomnicăi, i-a amintit că punctul de pensie s-a indexat deja, iar de la 1 ianuarie 2023 se preconizează o nouă creștere, cu 10%.

Și subprefectul Florin Sinescu a arătat că problemele pensionarilor sunt în atenția Prefecturii Suceava și că instituția pe care o reprezintă va acorda tot sprijinul.

Primarul Ion Lungu a precizat că are un respect deosebit pentru vârstnici, deși aceștia ”au fost o generație de sacrificiu în trecut și, din păcate, sunt în aceeași situație și acum”. Edilul Sucevei a mai spus că se fac toate eforturile pentru a se putea acorda ajutoare sociale de urgență, iar iarna care vine va fi un test major.

La final, primarul i-a acordat în mod oficial titlul de cetățean de onoare lui Vasile Palaghiu pentru cartea pe care acesta tocmai a finalizat-o în acest an și a tipărit-o cu ajutorul administrației locale. Este vorba de cartea intitulată ”Trecător prin porțile feroviare sucevene”, una de referință în domeniu. Are peste 1.000 de pagini, iar pentru a o finaliza autorul a muncit nu mai puțin de 13 ani. Monografia este și bogat ilustrată și cuprinde imagini din mai multe stații de cale ferată din județ, nume și fotografii ale unor persoane care au slujit de-a lungul anilor, dar și întâmplări amuzante din birourile, și nu numai, ale gărilor sucevene.