La un an de la reducerea drastică a capacităților de producție din județul Suceava, grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, a decis să declanșeze o nouă restructurare a afacerilor din România. Hotărârea vizează tot județul Suceava, capacitatea de producție la fabrica de grinzi lamelare din Rădăuți urmând să fie redusă cu o treime din aprilie 2023. Decizia va afecta 160 de angajați. Celelalte două schimburi vor continua să producă grinzi lamelare pentru construcția de case în Asia.

Restructurarea din 2022 a afectat aproximativ 600 de angajați, fabrica de cherestea din Rădăuți fiind închisă în totalitate.

“Compania se străduiește să le ofere multora dintre aceștia un loc de muncă în continuare în cadrul Grupului în România. În celelalte cazuri, se depun eforturi pentru a menține impactul social la un nivel cât mai scăzut posibil. Încă din ianuarie 2022, restructurarea operațiunilor grupului în regiunea Suceava din România a devenit necesară la sfârșitul primului trimestru al anului 2022. Motivele pentru reducerea capacității de producție la fabrica de la Rădăuți sunt - ca și în 2022 - factori de localizare nefavorabili. Achiziționarea de lemn rotund de conifere din România a fost restricționată prin lege pentru HS Timber Group începând cu 2016. Ucraina și Rusia, țări vecine, nu mai sunt furnizori de materie primă din cauza interdicțiilor de export în vigoare în aceste țări și a actelor de război. Infrastructura feroviară învechită din această regiune a României, precum și reglementările împovărătoare privind importurile, îngreunează achiziţia de material lemnos din alte state ale Uniunii Europene. În plus, producția și comercializarea de energie electrică regenerabilă sunt îngreunate”, afirmă reprezentanții HS Timber, una dintre cele mai mari companii de procesare a lemnului din Europa.

HS Timber Group operează două fabrici de cherestea și o fabrică de panel și în alte locații din România, dar acestea nu sunt afectate de reducerea capacității de producție.