Polițiștii de la Secția Rurală Vadu Moldovei, care și-au creat o imagine pozitivă privind implicarea în acțiunile de control a transporturilor de lemn, cu anchete care au depășit cu mult o simplă verificare a existenței avizului de proveniență a masei lemnoase, par să continue pe aceeași linie, fiind din nou dați ca exemplu de Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

Vineri dimineață, cu prilejul unei acțiuni de control în trafic, aceștia au depistat nereguli importante la două transporturi de lemn, după verificări amănunțite.

Cronologic, primul caz este din jurul orei 9.00, când patrula Secției 1 Vadu Moldovei, aflându-se în control, a oprit o autoutilitară ce transporta material lemnos, la volan fiind un tânăr în vârstă de 20 de ani, din satul Pâraie, comuna Mălini. Tânărul a prezentat la control, în format electronic, un aviz pentru cantitatea de 4,092 mc cherestea tivită brad. Polițiștii au constatat că avizul este valabil dar din fotografiile încărcate în aplicație nu se distingea corespunzător încărcătura de material lemnos, existând suspiciunea că o parte din piesele de cherestea nu sunt trecute în aviz.

Polițiștii au solicitat sprijinul Ocolului Silvic Fălticeni și măsurătoarea silvică a arătat că nu s-au înșelat nici de această dată. În urma inventarierii a rezultat că era transportată în plus cantitatea de 1,273 mc cherestea tivită brad. Fiind vorba de cherestea, valoarea nu este tocmai mică, peste 1.100 de lei. Pentru neregulile legate de documente și de fotografiile din aplicație, plus pentru transportul de lemn ilicit, șoferul din Mălini a încasat 4 amenzi care totalizează 10.000 de lei. Cheresteaua confiscată a fost depozitată și preluată în custodie de către Ocolul Silvic Fălticeni.

Aproximativ două ore mai târziu, în jur de 11.10, polițiștii au verificat o autoutilitară care se afla într-o parcare din Vadu Moldovei. Polițiștii au constatat după verificarea în aplicație că nu există aviz pentru transport. Au așteptat apoi ca mașina să se pună în mișcare, șoferul fiind tras pe dreapta la Roșiori. La volan a fost legitimat un bărbat în vârstă de 38 de ani, din satul Bogata, comuna Baia, care a prezentat la control un aviz pentru ziua de vineri, 27 ianuarie.

Avizul era însă emis la o oră care nu bătea cu cea la care a fost depistată mașina. Practic, respectivul aviz nu atribuia legalitate transportului de material lemnos depistat în trafic.

Și în acest caz s-a solicitat sprijinul Ocolului Silvic Fălticeni, specialiștii silvici stabilind faptul că în autoutilitara se află cantitatea totală de 3,36 mc lemn fag, fără proveniență legală. Șoferul a fost amendat cu 4.000 de lei și s-a dispus confiscarea fizică a cantități de lemn fag, în valoare de circa 600 de lei.