Ați observat vreodată că, atunci când nu dormim bine cu o seară înainte, probabilitatea de a fi nemulțumiți de copiii noștri, de a fi supărați pe partenerul de viață sau de a ne enerva pe un coleg în ziua următoare este mai mare? Unul dintre motivele pentru care un somn liniștit noaptea este atât de important este că acesta ne ajută să ne tolerăm frustrările și să prevenim reacțiile intense, disproporționate, față de evenimentele care le-au provocat. În mod similar, o alimentație dezechilibrată ne poate afecta capacitatea de reglare a răspunsurilor emoționale și ne poate face mai predispuși la sentimente de tristețe copleșitoare, frică, furie, rușine și alte reacții emoționale.

Numeroase neregularități comportamentale sau fizice pot avea un efect semnificativ asupra dispozițiilor și emoțiilor noastre. Programul neregulat de somn, lipsa pauzelor de odihnă, bolile ușoare, alimentația bogată în grăsimi și săracă în proteine, precum și modificările hormonale ne pot intensifica și prelungi răspunsurile emoționale, deosebindu-se de cele pe care le-am avea dacă am fi sănătoși, odihniți și hrăniți echilibrat.

A ști acest lucru poate fi de ajutor în mai multe moduri: ne poate aminti să dormim mai mult, să mâncăm sănătos sau să ne îngrijim în alte moduri, astfel încât să scadă probabilitatea ca emoțiile noastre să fie intense și copleșitoare; dacă știm că nu am avut grijă de noi, vom putea ține minte mai ușor să nu ne luăm în serios reacțiile puternice; simpla conștientizare că răspunsurile noastre sunt, probabil, tulburi ne poate ajuta să recunoaștem confuzia și să găsim claritatea din spatele reacțiilor.

După ce vom începe să practicăm, de exemplu, exerciții terapeutice, să spunem rugăciuni dimineața și seara, aceste perioade în care nu ne purtăm corespunzător de grijă vor fi niște ocazii excelente pentru o mai bună conștientizare a emoțiilor și reacțiilor care le declanșează. Stabilirea unei practici regulate dimineața poate fi, de asemenea, extrem de utilă în observarea primelor semne care anunță dacă vom avea sau nu o zi încărcată de reacții emoționale tulburi.

Este ceva foarte des întâlnit să privim în perspectivă, gândindu-ne că o împrejurare actuală ne va afecta viitorul. De multe ori, acest lucru ne ajută să ne facem planuri sau să ne rezolvăm problemele. Dacă, în schimb, reușim să conștientizăm că gândurile noastre s-au îndreptat brusc spre un posibil viitor traumatic, putem reduce confuzia. S-ar putea să fi remarcat deja unele momente în care ne-am gândit la viitor și am avut reacții anxioase asociate cu un potențial deznodământ nefericit. Pe moment, putem ajunge ușor să ne facem griji din cauza unui lucru de care ne despart patru sau cinci evenimente consecutive! Nu este de mirare că anxietatea noastră poate fi atât de copleșitoare.

După cum concentrarea atenției asupra viitorului poate crea reacții emoționale tulburi, la fel și evenimentele din trecut ne pot afecta răspunsurile emoționale din prezent. Monitorizarea este un bun început pentru înțelegerea tipurilor de gânduri avute și cât de repede și de automat pot apărea.

Am trecut cu toții prin experiențe negative. Părăsim o interacțiune tulburați de un lucru pe care nu am fost în stare să-l exprimăm din cauza relației cu persoana implicată, a contextului în care s-a produs interacțiunea ori pentru că ne-a lipsit răspunsul potrivit pe moment și descoperim că avem mai târziu o reacție intensă în urma unei interacțiuni normale. Câteodată, purtăm cu noi suferința unor relații importante din trecut, cum ar fi cea cu părinții, rudele, profesorii, prietenii sau partenerii intimi. S-ar putea să fi fost criticați, respinși sau umiliți în mod repetat. Chiar dacă aceste experiențe nu au continuat în viața noastră actuală, se poate ca ele să fi fost atât de dureroase și de des repetate în trecut, încât să avem reacții similare față de ceilalți.

De multe ori, este nevoie de câteva săptămâni sau luni de exersare a conștientizării reacțiilor noastre emoționale până să putem recunoaște că un răspuns pe care îl avem este mereu legat de o amintire din trecut. Nu ne ia prea mult timp și nici nu este nevoie să depunem prea mult efort încercând să ne dăm seama cu precizie de ce continuăm să avem un anumit răspuns – important este că recunoaștem că acest răspuns este, în contexte foarte diferite, atât de familiar și de consecvent pentru că, probabil, ține cel puțin parțial de ceva din trecutul nostru și nu este o reacție față de ceea ce se întâmplă pe moment. Această conștientizare ne poate ajuta să ne comportăm cu compasiune față de noi înșine și față de durerea trăită, și, de asemenea, să ne clarificăm sentimentele din prezent.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753 937 223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com