Un eveniment devenit deja tradiție la Suceava - Festivalul Internațional de Teatru Zilele Teatrului ”Matei Vișniec”, care anul acesta ajunge la cea de-a VIII-a ediție, va avea loc în perioada 11-19 mai 2024. Timp de nouă zile, invitați din șapte țări, precum și 18 teatre, plus 3 trupe de teatru pentru tineret, vor susține 60 de evenimente, în 14 locații din Suceava, Fălticeni, Gura Humorului și Rădăuți.

Tema propusă anul acesta este ”Teatrul, diplomație culturală”, au precizat reprezentanții Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, care au oferit detalii despre cel mai important proiect cultural al Sucevei chiar de Ziua Mondială a Teatrului.

”Prin intermediul Zilelor TMMVS ne dorim să promovăm și să susținem creativitatea artistică din România, și nu numai, și avem convingerea că vom trăi împreună, la Suceava, fascinația scenei, emoția și pasiunea actului artistic. Vom oferi publicului o paletă largă de spectacole, de la reprezentații clasice de teatru, spectacole stradale, recitaluri de poezie, spectacole de comedie și tragedie sau tragicomedie, teatru-dans sau musical până la concerte extraordinare, expoziții, lansări de carte, conferințe și dezbateri cu invitați de onoare”, au precizat organizatorii, care beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Suceava, al Consiliului Local Suceava și al Ministerului Culturii.

Invitatul special al Zilelor Teatrului ”Matei Vișniec” este, ca în fiecare an, dramaturgul Matei Vișniec.

Actorii teatrului sucevean vor deschide oficial festivalul cu premiera spectacolului „Cum l-am îngropat pe Stalin”, de Artur Solomonov, în regia lui Theodor-Cristian Popescu.

Vor fi prezenți în festival invitați de seamă din 6 țări: Franța, Italia, Ucraina, Austria, Spania și Republica Moldova, vor participa 18 teatre și 3 trupe de teatru pentru tineret, iar spectatorii suceveni se vor bucura de 60 de evenimente pentru toate categoriile de public: comedii, spectacole pentru copii, adolescenți și adulți, spectacole muzicale, clasice și contemporane, spectacole și concerte în aer liber, conferințe și workshopuri, lansări de carte, expoziții de fotografie, grafică și sculptură, instalații vizuale, care se vor întâmpla pe parcursul a 9 zile.

Festivalul Internațional Zilele Teatrului ”Matei Vișniec” se desfășoară în numeroase și inedite spații atât în Suceava, cât și la Rădăuți, Gura Humorului și Fălticeni; pe lângă cele cinci spații ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava – rondul din fața teatrului, foaier, scenă, spațiul expozițional și bibliotecă, spectatorii suceveni se vor putea bucura de evenimentele din cadrul festivalului în următoarele 14 spații: Casa de Cultură a Sindicatelor, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă”, Cetatea de Scaun a Sucevei, Auditorium ”Joseph Schmidt” - Universitatea „Ștefan cel Mare”, Art Rock Caffe, Sinagoga Gah Suceava, Gara Burdujeni, Cafeneaua Blast, Esplanada Casei de Cultură, Centrul Multifuncțional Arta Ițcani, Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” Fălticeni, Mănăstirea Voroneț din Gura Humorului și Casa de Cultură Rădăuți.

Participanți: Teatrul Național ”I.L. Caragiale” București, Centrul Educațional Replika București, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul ”Bulandra”, Teatrul Național Iași, Teatrul Metropolis București, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul ”Alexandru Davila” Pitești, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, Teatrul Dramatic „I.D. Sârbu” Petroșani, Asociația Basarab Art & Science Brașov, Ateneul Român Iași, Asociația ”Texte bune în locuri nebune” Cluj-Napoca, Teatrul Yuriy Drohobych Lviv, Ucraina, Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” Chișinău - Republica Moldova, Teatrul Studențesc Fabulinus Suceava, Trupa PI – Trupa de teatru a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Trupa de teatru ”Birlic” Fălticeni, Școala de teatru DreamBoutique București, Editura Junimea Iași, Compania de Dans și Entertainment The Sky Iași, URMA, CT Project - Concert Tibor Cári, Katastrofa Clown Italia, Casa de Poezie Light of Ink Suceava.

”Festivalul nostru crește, se dezvoltă și își consolidează statutul de cel mai important eveniment cultural din Suceava, ceea ce ne bucură și responsabilizează în același timp”, a concluzionat managerul teatrului sucevean, Angela Zarojanu.

Biletele și abonamentele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Suceava vor fi puse la vânzare de săptămâna viitoare, începând cu data de 1 aprilie.