Focarele de pestă porcină africană la porcul domestic din județul Suceava au fost închise, ultimul fiind cel din satul Corocăiești, comuna Verești. Din fericire, monitorizările făcute ulterior de medicii veterinari nu au mai dus la identificarea de porci bolnavi, condiții în care focarul a putut fi închis.

Reamintim, pe scurt, faptul că, la mijlocul luni aprilie, un bărbat din satul Corocăiești a cumpărat, din zona Pieței Verești, trei porci mari, de aproximativ 100 de kilograme fiecare.

Porcii cu simptome clare de pestă africană au fost uciși și neutralizați în condiții de siguranță, pentru a nu crește și mai mult riscul de extindere a virusului.
Anterior, s-a reușit și închiderea focarului de pestă din comuna Boroaia. Acolo a fost vorba de patru purcei cumpărați de la un vânzător ambulant.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că deși aceste focare din aprilie sunt închise și nu au mai apărut altele noi, prudența ar trebui să rămână maximă, cu atât mai mult cu cât în curând va fi populată marea fermă de porci de la Verești, retehnologizată complet după o investiție de peste 20 de milioane de euro.

În fermă vor ajunge fluxuri de câte 2.400 de purcei pe săptămână, iar un astfel de focar activ blochează activitatea fermei cel puțin 30 de zile.

Realitatea constatată de reporterii Monitorul de Suceava este că în Târgul de la Verești comerțul cu purcei a reînceput masiv. În această mare piață de la Verești senzația este că există doar o singură regulă, aceea că nu există nici o regulă. Evident că  oamenii trebuie să trăiască și să poată cumpăra un purcel, însă reguli minime de bunăstare și de prevenire a virusului ucigaș ar trebui să existe.

Crescătorii de porci din județul Suceava sunt rugați insistent să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă vreun semn de boală la porcine.

Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome.
Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.