Incendiul din noaptea de miercuri spre joi de la Dumbrăveni nu a fost pus intenționat, așa cum au anunțat inițial reprezentanții ISU Suceava, ci a fost provocat de copiii familiei. O parte din cei 9 copii ai familiei s-au jucat cu focul într-o zonă unde erau baloți de paie, iar focul a ars mocnit o perioadă, iar apoi s-a aprins cu flacără și s-a propagat rapid, moment în care a fost observat de mamă. Era în jurul orei 23.30, iar alarma s-a dat imediat.

Proprietara, o femeie de 49 de ani, a suferit un atac de panică, iar după ce a primit îngrijiri medicale la fața locului din partea echipajului SMURD a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. Flăcările au mistuit acoperișul magaziei de lemne, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, circa 12 metri cubi lemn de foc și 12 anvelope, însă pompierii au salvat casa și restul anexelor din gospodărie, cu bunurile aferente.

Pentru stingerea incendiului s-a lucrat circa două ore, cu trei autospeciale ale pompierilor militari ai Detașamentului Suceava, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dumbrăveni.