Aproape 100 de angajați din învățământul sucevean au participat, luni, 7 iulie, la marșul organizat la București de sindicatele din educație pe fondul nemulțumirilor legate de proiectul „legii austerității – o lege care va lovi puternic în învățământul preuniversitar”.
Protestul a fost organizat între orele 11:00 și 13:00, în fața Parlamentului, după cum au anunțat liderii sindicali.
Oamenii școlii și-au strigat nemulțumirile în stradă, criticând vehement proiectul propus de Guvern, care prevede o serie de măsuri cu impact ridicat pentru oamenii școlii: creșterea numărului de elevi la clasă, reducerea cuantumului plăților pentru plata cu ora, mai puține vouchere de vacanță, obligativitatea directorilor de școli să predea mai multe ore, 14, etc.
Sindicate sucevene afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația „Spiru Haret”, sub conducerea profesorilor Giani Leonte, Traian Pădureț și Petru Gorea, au participat la manifestație cu delegații din județ, personal de la catedră, dar și nedidactic.
„Guvernul este incapabil să ia măsuri care să conducă la reglementarea eliminării pensiilor speciale, la reducerea subvențiilor partidelor, la eliminarea în mod real a sinecurilor și beneficiilor nesimțite. DAR, crește norma de predare, efectivele de elevi la clasă, scad degrevările directorilor și inspectorilor, scade valoarea plății cu ora, scade numărul de unități de învățământ cu personalitate juridică, desființând școlile din zonele izolate și nu numai. Ei nu au nevoie de program precum <Școala după Școală>, de o <Masă sănătoasă>, de consilieri școlari în fiecare unitate de învățământ, de personal didactic de sprijin pentru clasele unde există elevi cu CES, de finanțare suplimentară pentru școlile izolate și de un buget de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.
Guvernul nu are nevoie de un sistem de educație puternic și nici de o societate educată. Guvernanții au nevoie de oameni care să poată fi ușor speriați și manipulați. Într-un dispreț total față de lege, Guvernul și Ministerul Educației cer deja directorilor să refacă încadrările și rețeaua școlară, chiar dacă mișcarea de personal a început de luni bune și posturile pentru concursul de titularizare au fost afișate”, a transmis prof. Marius Nistor, președintele sindicatului „Spiru Haret”.
Comentarii