Directori de școli ar trebui să petreacă mult mai multe ore la catedră, începând din anul școlar următor. Asta prevede proiectul de lege privind noile măsuri fiscal-bugetare, măsură care nemulțumește profund managerii școlari.
Aceștia atrag atenția că o mare parte din școli vor rămâne fără directori, se va diminua calitatea actului managerial și a celui educațional, afectând nu doar școlile, ci și societatea.
Concret, dacă până în prezent un director avea de predat 4 ore pe săptămână, odată cu implementarea noului proiect aceștia vor avea câte 14 ore de predare pe săptămână.
Legea prevedea ca directorii să aibă degrevare de 75% din norma de 18 ore, iar noua propunere este de degrevare de 30% din norma de 20 ore.
Despre această măsură neadecvată, cu multiple consecințe, a vorbit și prof. Gabriela Mihai, directoare a Școlii Gimnaziale Nr. 1 Suceava de mai bine de 10 ani.
„Din declarațiile de până acum reiese clar că sistemul consideră că trebuie să fim pedepsiți pentru simplul fapt că am vrut să fim directori!
Deci, colegilor noștri li se mărește norma didactică de predare cu 2 ore, iar nouă, directorilor, ni se adaugă încă 10 ore de predare. Cineva, acolo sus, crede că avem prea mult timp liber!
Când să proiectez, organizez, evaluez activitatea unei școli cu aproximativ 1000 de elevi și preșcolari, dacă sistemul mă trimite la ore? Când să redactez sutele de pagini din PDI, din planul managerial, operațional, când să pregătesc documentele pentru CP, CA, CRP? Când să organizez comisii permanente sau temporare, când să evaluez dosare de burse, când să verific activitatea din secretariat, contabilitate, bibliotecă, de la serviciul administrativ? Când să răspund autorităților locale sau județene, instituțiilor cu rol de control precum ISJ, IPJ, ISU, DSP, APIA, DGASPC etc.?
Când să comunic cu părinții, când să ascult și să rezolv solicitările de tot felul ale colegilor, ale elevilor?
Când să citesc sutele de pagini din metodologii, proceduri, să le procesez, să le sintetizez ca, mai apoi, să le prezint in cea mai accesibilă formă?
Când să analizez nevoia de formare a colegilor, când să aplic pentru mobilitățile Erasmus, pentru competiția Școala Europeană sau rețeaua de școli UNESCO, când să organizez practica pedagogică sau să fac asistențe la ore?
Veți spune că nu fac singură aceste lucruri, așa este, dar pentru toate este responsabil DIRECTORUL!”, este mesajul transmis de directoarea Gabriela Mihai, la care au reacționat mulți dintre colegii săi.
·Petiție împotriva acestor propuneri
Ca reacție la noile propuneri ale Guvernului, directori din țară au formulat o petiție prin care solicită premierului Ilie Bolojan și ministrului Educației, Daniel David, să respecte legislația în vigoare în privința degrevării directorilor.
„Vă reamintim faptul că directorii de școli sunt plătiți tot pentru 8 ore/zi, iar activitatea lor se supune reglementărilor Codului muncii. Cele 14 ore de predare ar presupune activități didactice specifice asociate (de exemplu, pregătirea orelor, corectarea evaluărilor scrise etc.), care necesită un anumit buget de timp. În acest context, timpul alocat sarcinilor manageriale va fi drastic diminuat. Modificarea timpilor alocați sarcinilor generează, pe cale de consecință și modificarea obligațiilor aferente. Concret, 14 ore de predare pentru directori înseamnă 3,5 zile pe săptămână socotind și timpul de pregătire a materialelor/ evaluare/ remediere/ performanță. Rezultă că rămân 12 ore pe săptămână de alocat funcției manageriale, ireal raportat la volumul de muncă existent și cu consecințe grave asupra calității din sistemul de învățământ preuniversitar, universitar și a resursei de pe piața muncii, adică a întregului sistem socio-economic din România. În consecință, deoarece degrevarea noastră se modifică, în sensul creșterii obligațiilor didactice, atunci trebuie diminuate obligațiile manageriale”, se arată în petiția lansată pe www.petitieonline.com.
Comentarii