Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, împreună cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, organizează expoziția „INCURSIUNE ÎN LUMEA MUZICII DE ALTĂDATĂ – Bunuri culturale din colecția CORNEL RUSAN”. Lumea fascinantă a muzicii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea se descoperă prin fotografii originale care dau chip vocilor de pe discurile de flașnetă și de gramofon prezente în expoziție.

Căutătorul de frumos va descoperi în Foaierul dinspre parc al Centrului Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei:

Fotografii ale unor vestiți cântăreți de operă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și primele decade ale secolului al XX-lea, cum ar fi: Pauline Viardot Garcia, Pauline Lucca, Bertha Ehnn, Adelina Patti, Nellie Melba, Enrico Caruso, Feodor Chaliapin, Beniamino Gigli, Richard Tauber sau Aureliano Pertile;

Două discuri de flașnetă (orgă de stradă) din ultima decada a sec. al XIX-lea;

Mai multe discuri de gramofon din perioada 1911-1946 ce sunt imprimate cu: muzică clasică (orchestre, cvartete și instrumentiști); muzică de operă (inclusiv  trei discuri rare, cu doi cântăreți români de operă: tenorul Traian Grozăvescu și basul Victor Madincea); jazz (Jelly Roll Morton, Louis Armstrong, Fats Waller, Duke Ellington, Glenn Miller sau Coleman Hawkins); folclor românesc („Nunta țărănească” în patru părți cu Ioan Bonescu și Compania) și muzică ușoară  românească (Ion Barneata, Jean Moscopol, Radu Vulcan și Andrei Ștefănescu).

Un gramofon portabil „His Master Voice” din 1930, păstrat într-o condiție de excepție, dă glas discurilor expuse, atunci când domnul Cornel Rusan este prezent în expoziție.

Curatoriată de pr. Bogdan Țarcă, directorul  proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, str. Republicii Nr. 5. expoziția poate fi vizitată în perioada iulie 2024 – ianuarie 2025. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la 12 la 16. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal este 0744 422 733.