Ieri, la sediul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Suceava a avut loc lansarea la nivel judeţean a proiectului „Campionii României în şcoală, liceu şi universitate”, un proiect lansat de Ministerul Tineretului şi Sportului, în care se urmăreşte aducerea în şcoli, licee şi universităţi a personalităţilor sportive româneşti, pentru a prezenta importanţa sportului şi a educaţiei fizice în dezvoltarea armonioasă şi pentru a inspira campionii de mâine. Responsabilul pe judeţul Suceava în implementarea proiectului, Mihai Androhovici, a declarat că primul pas în acest proiect a fost realizarea platformei www.campioniiromaniei.com, ce este o premieră în România, fiind o sursă de informare şi promovare a sportivilor români, campioni olimpici, mondiali şi europeni, unde se găsesc date biografice şi performanţele acestora pe fiecare judeţ în parte, dar şi multe alte informaţii. 

„Avem misiunea de a implementa la nivel judeţean acest proiect. DJST este cea care va face demersurile către toate cluburile sportive departamentale şi Inspectoratul Şcolar pentru a reuşi să aducem în faţa copiilor şi a tinerilor cât mai mulţi campioni, pornind de la cei naţionali, la cei de nivel internaţional, olimpic. Suceava este o pepinieră a sportului de înaltă performanţă şi toate aceste date despre sportivii de înaltă valoare de la noi se regăsesc pe site-ul www.campioniiromaniei.comşi pe pagina de facebook. Şi rolul mass-media este unul foarte important, deoarece degeaba avem foarte mulţi campioni, dacă ei nu sunt prezentaţi, tânăra generaţie nu mai ştie de ei. Grijile curente sunt foarte multe şi poate şi noi am omis uneori să-i mai prezentăm, dar cred că avem nevoie de modele la nivel educaţional, sportiv, modele de succes, oameni ce-au reuşit în viaţa sportivă, dar şi cea personală”, a explicat Mihai Androhovici.   

 

Petru Enache: „Judeţul Suceava este undeva pe locurile 3-4 la nivel naţional, la numărul de campioni ce-au plecat de aici, după Bucureşti şi Constanţa”

La conferinţa de presă organizată ieri, directorul DJST Suceava, Petru Enache, a subliniat faptul că judeţul Suceava este în topul judeţelor, ca număr de campioni.

„În legătură cu numele acestui proiect, <Campionii României>, pot să spun că judeţul Suceava este undeva pe locurile 3-4 la nivel naţional, la numărul de campioni ce-au plecat de aici, după Bucureşti şi Constanţa. De fiecare dată ţin să amintesc acest lucru ce demonstrează că aici s-a muncit şi se munceşte serios, indiferent de toate problemele pe care le avem de natură materială, infrastructură sau financiară. Din acest punct de vedere cred că nouă ne va fi mai uşor decât altor judeţ, trebuie doar să-i invităm să facă o scrută vizită acasă sau în oraşul unde s-au format ca sportivi. Cred că dacă am avea şi infrastructură sportivă pe acest loc la nivel de ţară, cred că lucrurile ar fi mult mai uşoare pentru noi toţi”, a explicat Petru Enache.

Unul din partenerii principali în implementarea proiectului la nivel judeţean este clubul CSM Suceava, ce are o relaţie strânsă cu DJST Suceava, fiind şi cel mai mare club ce aparţine de MTS din judeţ.   

„În activităţile sportive făcute de CSM Suceava în colaborare cu DJST Suceava am reuşit să scoatem în evidenţă calităţile unor sportivi, ultimul fiind Teodor Chira, campion naţional şi medaliat cu aur la Cupa României. La aceste competiţii de promovare şi la selecţiile în şcoli s-au descoperit copii talentaţi, ce mai apoi au reuşit să obţină rezultate foarte bune, în mai toate disciplinele sportive. În cadrul acestui proiect vom organiza, pe 16 decembrie, un concurs de lupte la Dumbrăveni, la care vom invita copii din judeţul Botoşani, dar şi din localităţile limitrofe Dumbrăveniului. Acest proiect este foarte bine-venit pentru promovarea sportului”, a declarat directorul adjunct al CSM Suceava, Valerică Gherasim.