Update

În jurul orei 19.30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, conştient şi cooperant. Bărbatul recuperat este Lucian Drăgan, în vârstă de 36 de ani. Al doilea pompieri militar căutat este Liviu Sorin Pandelea, în vârstă de 40 de ani şi prietena acestuia din urmă. Fata a fost găsită la aproximativ o oră după Lucian Drăgan, însă, din păcate, era inconştoentă. După o oră de manevre de resuscitare, tânăra a fost declarată decedată. 

Trei salvamontişti de la Vatra Dornei au fost surprinşi de o avalanşă în Munţii Călimani, în timp ce se întorceau de pe vârful Pietrosul Călimani, unde urcaseră cu drapelul României, pentru a marca Ziua Naţională a României. Din datele care se cunosc până acum cei trei, doi bărbaţi şi o femeie, coborau spre Gura Haiti, pe Izvorul Muntelui, un traseu marcat, dar nerecomandat pe timp de iarnă. În Călimani au fost zilele trecute reprize destul de serioase de ninsoare. Unul dintre cei trei salvamontişti şi-a sunat colegii şi a cerut ajutor, vineri, în jurul orei 17.30. Despre ceilalţi doi nu se ştie deocamdată nimic. Cei doi bărbaţi sunt pompieri militari de la Detaşamentul Vatra Dornei şi membri şi în serviciul salvamont din municipiul staţiune. Pompierii erau în timpul liber şi au urcat muntele în calitate de alpinişti voluntari, pentru o acţiune în scop umanitar, respeciv arborarea drapeului. Oameni de la Serviciul Public Salvamont Vatra Dornei au plecat imediat în căutarea dispăruţilor, imediat fiind alertate şi celelalte structuri, jandarmii montani şi pompierii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pentru salvarea celor trei au fost mobilizaţi, în echipe mixte, 38 de pompieri, 9 jandarmi, 14 salvamontişti şi 2 lucrători de la Rezervaţia Călimani, în total cu 9 autospeciale, o autoşenilată, o ambulanţă SMURD şi mai multe autoturisme de teren. 

În ultimii ani, urcarea pe vârfuri reprezentative din zona Dornelor, cu drapelul României, devenise o tradiţie promovată de cei de la Salvamont Vatra Dornei În acţiune s-au implicat salvamontişti, apropiaţi ai acestora şi iubitori de munte care au dorit să li se alăture.