Ministerul Muncii anunţă că Laura Florescu, tânăra bolnavă de scleroză multiplă care a încasat bani după ce a publicat un volum de poezii şi căreia i-a fost suspendată din această cauză pensia de invaliditate pentru o lună, are posibilitatea contestării deciziei în instanţă.

"În cazul doamnei Ioana Laura Florescu, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017. Pe baza comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plăţii pensiei pe luna iunie 2017 şi înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, debit care va fi recuperat eşalonat de la pensionară, potrivit legii. Menţionăm că, din punct de vedere al deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate, doamna Florescu are termen de revizuire în martie 2018, valabilitatea acesteia – prin care s-a menţinut gradul II de invaliditate – fiind de 2 ani (martie 2016-martie 2018)", se arată într-o precizare a Ministerului Muncii, remisă Mediafax.

Potrivit sursei citate, casa judeţeană de pensii nu poate adopta o altă decizie, iar tânăra care locuieşte la Câmpulung Moldovenesc are posibilitatea contestării în instanţa a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii.

"Menţionăm că prestaţia socială pentru handicap nu a fost afectată în cazul doamnei menţionate, între încasarea acesteia şi dreptul de a realiza venituri neexistând nicio interdicţie", mai anunţă Ministerul Muncii.

Reprezentanţii ministerului au mai precizat că, din cauza situaţiilor în care pensionarii de invaliditate luau şi bani drepturi de autor sau drepturi conexe, instituţia va propune, în proiectul noii legi a pensiilor, eliminarea acestei interdicţii privind cumulul pensiei de invaliditate cu venituri de natură profesională.