Elevii Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava au participat, recent, la o activitate intitulată„Pași prin Bucovina”, parte dintr-un proiect mult mai amplu „Bucovina - izvor de cultură”, realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina Suceava.

Proiectul a fost inițiat de Consiliul Şcolar al Elevilor, de la Şcoala „Miron Costin”, şi de membrii Clubului Ecoturistic „Promisiune către viitor”, coordonat de prof. Elena Adrobotoaei.

Eleva Amalia Alexandrovici, din clasa a VII-a D, ne-a relatat că invitații au asistat la „un adevărat festival de film documentar”, filme realizate de echipaje din clasele V-VIII ale şcolii gazdă. Prin materialele prezentate, elevii au încercat să surprindă diversitatea culturală şi varietatea etnică a Bucovinei, acesta fiind obiectivul principal al proiectului.

La activitate au fost prezenţi invitaţi de la Centrul Cultural Bucovina Suceava: Călin Brăteanu - director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Angelica Flutur - interpretă de muzică populară şi scriitorul Casian Balabaşciuc, alături de directorul şcolii - prof. Moraru Dumitru,

Elevii au desfăşurat o adevărată muncă de cercetare, devenind reporteri, regizori şi actori, iar materialele diverse ca structură şi ca manieră de prezentare au impresionat prin multitudinea de informaţii, prin calitatea expunerii şi prin originalitatea abordării subiectului. Au fost prezentate următoarele etnii: huţulii (clasa a VIII-a A), ucrainenii (clasa a VI-a A), polonezii (clasa a VII-a D), armenii (clasa a VI-a D), germanii (clasa a VII-a E) şi romii (clasa a V-a B). Profesorii coordonatori au fost: prof. Elena Adrobotoaei, prof. Gabriela Apetrea, prof. Ancuţa Gulei şi prof. Carmen  Radu.

Elevii au fost răsplătiţi cu diplome şi cu aprecierile invitaţiilor, urmând ca, la finalul anului, să participe cu toţii la o excursie prin Bucovina.

Deoarece pe 21 mai 2018 a fost Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, o parte din fotografiile realizate de participanţi, în timpul documentării pe teren, vor fi expuse în şcoală, ca o formă de diseminare a activităţii, într-o expoziţie intitulată „Raiul Bucovinei – unicitate şi diversitate”.