Cel mai îndrăgit coleg al nostru, Tiberiu Cosovan - Coso, așa cum îi spuneam toți, decanului de vârstă din redacția Monitorul, a plecat dintre noi. Flacăra pasiunilor sale multiple l-au făcut să fie un bun jurnalist, un adevărat memorialist al Sucevei și al Bucovinei întregi, un prieten al artiștilor de pretutindeni, pe care i-a sprijin cu condeiul său dar și cu sfaturi, un scriitor prolific – cinci volume ale cărții „Efigii în filigran” și un album de fotografii cu informații prețioase, abia scos de sub tipar, precum și un artist plastic cu mult bun gust și imaginație, de la linogravurile sale misterioase și fermecătoare la tablourile vivante create alături de grupul Domino, unde a fost membru fondator.

Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face la Biserica „Sf. Înviere” din municipiul Suceava, în Sala ''Ioan Grigore". Înmormântarea va avea loc miercuri, 10 octombrie, la ora 12:00, la Biserica „Sf. Înviere”.

Născut în 1954, Tiberiu Cosovan a fost redactor cultural la ziarul „Monitorul de Suceava” timp de 16 ani.

În perioada 2002 – 2009 a fost președintele Societății pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina. A fost redactor şef al revistei de literatură și istorie literară „Țara fagilor”, a redactat biografiile mai multor artiști români și străini și a realizat antologii care reunesc articole de presă cu subiecte din Bucovina.

Este autor – împreună cu prof. Ion Cozmei – al volumului “Din Boian la Vatra Dornei – Pelerinaj pe urmele lui Mihai Eminescu” (Editura Augusta, Timişoara, 2004). A contribuit la volumele colective: “Bucovina, anul cultural <Ştefan cel Mare şi Sfînt>” (Editura Muşatinii, Suceava, 2004) şi “Bucovina, anul cultural 2005” (Editura Muşatinii, Suceava, 2005). Are în lucru cărțile: “Mistagogia penumbrei” (Amintiri retro-nostalgice din Suceava de altădată) – publicat fragmente în “Monitorul de Suceava”.

În 2012 Tiberiu Cosovan a primit Premiul ”Graficianul anului 80 al Artelor Plastice Bucovinene”, conferit de Consiliul Judeţean Suceava, iar în 2011 şi 2012 a primit Premiul pentru Publicistică din partea Fundaţiei Culturale a Bucovinei, după ce în 2003 aceeaşi Fundaţie i-a acordat Premiul pentru Jurnalism “Reporter în actualitate”.

Ultima sa realizare, cartea la care a lucrat cu ultimele puteri, în lupta cu o boală cruntă, care nu l-a lăsat „să se bucure de bătrânețe plimbându-se liniștit prin parcuri”, așa cum des ne spunea, este o carte -album, „Prin labirintul umbrelor”, care cuprinde 20 de texte și o selecție de cca. 200 de fotografii cu monumente funerare, ale mai multor confesiuni religioase, din Suceava, Siret, Solca, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Vama. A apucat să o vadă ieșită de sub tipar grație sprijinului prietenului și colegului său Ion Drăgușanul, care, în urma că patru ani, când Coso împlinea 60 de ani, a spus despre el așa:

„Trebuie să te naşti şi să fii ursit întru generozitate, ca să-ţi dedici viaţa, aşa cum o face Tiberiu Cosovan, mărturisirii de frumos, ba chiar sublimării trăirilor cu adevărat trăite, într-o lume a morţilor vii, care doar mărşăluiesc, de la naştere spre naştere, dar fără a trăi, fără a spuzi cu umbrele dezlănţuirile cereşti de lumină”.

Pe 12 noiembrie Tiberiu Cosovan ar fi împlinit 64 de ani.

Ne vei lipsi, dragă Coso....Odihnește-te în pace!