Sindicaliștii din educație trag un semnal de alarmă cu privire la o directivă venită de la Ministerul Educației prin care inspectoratele școlare ar urma să reducă numărul de posturi din sistem.
La nivel național, se intenționează reducerea a peste 4.000 de posturi din ciclul preuniversitar, în județul Suceava fiind vorba de 80 de posturi, dintre care 65 în învățământul de masă și 15 în învățământul special.
Potrivit prof. Traian Pădureț, liderul Uniunii Județene a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava, „Ministerul Educației încearcă prin diverse metode, mai mult sau mai puțin legale, și prin presiuni asupra inspectorilor școlari generali și directorilor, să facă economii. Cauza principală este nealocarea resurselor financiare necesare – județul Suceava nu are bani suficienți pentru încheierea anului bugetar, pentru o lună. OMEN 4884/31.08.2018 a ajuns la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava la finele lunii septembrie! Urmare a ordinului menționat, IȘJ Suceava trebuie să execute și să reducă 80 norme, 65 din învățământul de masă și 15 din CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistență Educaţională Suceava) și învățământul special. În ordin nu se specifică din ce categorie vor fi cei care nu vor mai avea contracte de muncă, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic”.
Traian Pădureț a mai menționat că în data de 2 octombrie, sindicatele au fost invitate la Inspectoratul Școlar Județean Suceava pentru a identifica cele 15 norme din învățământul special și CJRAE, urmând să vină rândul și celor din învățământul de masă.
„Problema cea mai mare a IȘJ Suceava și a directorilor – ca ordonatori de credite și angajatori - este că normele trebuie reduse cu data de 1 septembrie 2018. Persoanele care ocupă normele ce vor fi reduse au lucrat de la 1 septembrie 2018, în baza unui contract individual de muncă și acum rămân fără locuri de muncă. Mai mult, după <dispozițiile MEN> aceste persoane nu ar trebui plătite cu data de 1 septembrie 2018! Cum va putea IȘJ Suceava și directorii care vor fi în cauză să nu plătească o persoană care a desfășurat o activitate în baza unui contract individual de muncă?”, a explicat Pădureț.
Acesta a mai adăugat că Ministerul Educației Naționale (MEN), printr-un ordin de ministru, aruncă un nou ,,cartof fierbinte” în curtea IȘJ-urilor, care sunt constrânse să încalce legea, la fel și directorii unor unități școlare.
O altă neclaritate face referire la stabilirea numărului de norme ce vor fi reduse – de ce 15 norme pentru învățământul special și CJRAE și de ce 65 pentru învățământul de masă.
"Federația Sindicatelor din Educație <Spiru Haret> a solicitat Guvernului României să dispună măsuri urgente pentru stoparea diminuării numărului de posturi – măsură ilegală, inoportună și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate”, a mai adăugat Pădureț.
Comentarii