Împlinirea în acest an a 160 de Elevi ai Colegiul „Mihai Eminescu” au sărbătorit 160 de ani de la Unirea Principatelorani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, eveniment istoric de o însemnătate aparte, a fost marcată joi, 23 ianuarie, în Sala de Conferințe a Muzeului Bucovinei din Suceava, printr-o activitate realizată în colaborare cu elevi ai Colegiului Național “Mihai Eminescu” din Suceava.

Aceștia au pregătit un frumos și emoționant moment artistic intitulat “Unirea Principatelor reflectată în literatură”, coordonat de prof. Rodica Cozaciuc. Scenetele au fost interpretate de către elevii claselor a XI-A și a X-a F, admirați și aplaudați de către colegii lor, dar și de către muzeografi din cadrul Muzeului Bucovinei.

Despre însemnătatea actului Unirii, a rolului lui Cuza în înfăptuirea ei, ca precursor al marilor reforme care au transformat Principatele Unite într-un stat modern, a vorbit directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, dr. Ioan Mareș, iar muzeograful Cristina Slavic a prezentat elevilor piesele originale care au aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza și soției sale Doamna Elena, aflate în colecțiile Muzeului de Istorie din Suceava.

Unirea Principatelor Române Moldova și Țara Românească la 24 ianuarie 1859 a reprezentat un pas important spre Marea Unire din anul 1918 și a însemnat una din cele mai mari realizări istorice ale înaintașilor noștri, punându-se atunci temeliie statului unitar, dar și ale României moderne.