Idei ingenioase și îndrăznețe, provocări tehnice, idei și proiecte creative și zeci de tineri pasionați de tehnologie au conturat ediția din acest an a evenimentului ”Porți Deschise ASSIST”, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV).
Întâlnirea a adus față în față studenți preocupați de domeniul IT, pe de o parte, și reprezentanții ASSIST, pe de altă parte, peste 450 de participanți fiind prezenți la evenimentul de miercuri.
A fost un prilej bun pentru studenții suceveni să facă cunoștință cu ultimele tendințe din domeniul tehnologiei, să cunoască îndeaproape proiectele dezvoltate de ASSIST Software Suceava, să experimenteze lumea realității virtualeși să afle mai multe despre programele de internship pe care compania le oferă.
Evenimentul a fost cu atât mai atractiv cu cât în joc au fost puse premii tentante.
Premiul cel mare – un dispozitiv Amazon Echo Show (2nd Gen) - a fost câștigat de Robert Coșarcă, de la Facultatea de Electronică Aplicată, anul II.
De la idee la prototip
Prezentarea unor proiecte dezvoltate de ASSIST Suceava a fost evenimentul cu care a debutat „Open Doors ASSIST” la Universitatea din Suceava.
Cele mai bune proiecte selectate în cadrul celei mai importante competiții interne a companiei, Best Innovative Minds, ediția 2018, au fost aduse în atenția studenților suceveni.
Aceștia au putut afla care este drumul de la o simplă idee la prototip, care sunt poveștile din spatele proiectelor care promovează soluții tehnologice de ultimă oră și care sunt provocările pe care ei le întâmpină.
„Participantii au putut experimenta lumea realităţii virtuale prin intermediul unor aplicaţii special create de echipa ASSIST. Un element atractiv a fost un concurs de tip AR Treasure Hunt, dezvoltat de echipa de Mobile Development de la ASSIST, în cadrul căruia participanții au fost invitați să descopere anumite elemente de realitate augmentată amplasate în corpul E, să le colecteze cu ajutorul aplicației de pe telefon, la final fiind răsplătiți cu premii atractive de către organizatori”, au arătat reprezentanții ASSIST.
Vasile Poroch lucrează în prezent în cadrul companiei, acesta absolvind Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.
La evenimentul de ieri le-a vorbit studenților despre un dispozitiv care măsoară gradul de poluare din aer, indicând utilizatorului zonele cu grad înalt de poluare.
„Dispozitivul ar trebui instalat în tot orașul, el trimițând date la un server cu privire la calitatea aerului. Ulterior datele sunt folosite pentru a genera un traseu în care sunt menționate datele cu privire la poluare”, a explicat tânărul.
Acesta a oferit și un exemplu, folosind Google Maps, pentru traseul Universitate – ASSIST, fiind identificate trei rute, fiecare cu un grad diferit de poluare.
Colegul său, Petru Cioată, a prezentat în cadrul evenimentului o platformă care ajută spitalele în procesul de sterilizare, un proces complex, care presupune trecerea printr-o serie de pași.
„Este foarte important să avem certitudinea că medicul folosește o trusă sterilă, care poate fi folosită cu toată încrederea. Pe fiecare trusă avem aplicat un senzor. Utilizând scanerul, salvăm datele trusei și se reține în aplicație faptul că trusa respectivă a trecut prin toate procesele. Este o evidență clară, se asigură că procesul este riguros, este foarte bine urmărit, aplicația nu permite trecerea trusei din zona de recepție în zona sterilă, fără a trece în zona de spălare”, a menționat tânărul.
Un proiect VR prin care se simulează creșterea unui copac sau un canal de comunicare intern, chatbot, au fost alte idei prezentate studenților.
Inteligența artificială și emoțională
Cătălina Micliuc, marketing manager în cadrul ASSIST, le-a mulțumit studenților pentru interesul manifestat, dar și reprezentanților Universității din Suceava pentru colaborarea de lungă durată.
Aceasta a mai arătat că pentru ediția din acest an, ASSIST a suplimentat numărul de prezentări dedicate studenților pentru ca aceștia să fie la curent cu ultimele noutăți de pe piața de IT.
Cât privește planurile de viitor pentru studenții creativi, cu spirit deschis, ASSIST dorește ca ediția 2019 a competiției Best Innovative Minds să implice și studenții USV, astfel din fiecare echipă participantă să facă parte câte un student. La rândul său, prof. univ. dr. ing. Cristina Elena Turcu, de la Facultatea de Inginerie Electrică și Inginerie Alimentară, a remarcat că „organizarea, temele care au fost abordate au ridicat ștacheta evenimentului. Încearcă să vă provoace, să vă deschidă noi drumuri”.
Gheorghe David, managerul ASSIST, le-a vorbit studenților despre inteligența artificială, tema predominantă a conferinței, la care a adăugat aspecte referitoare la inteligența emoțională.
„Cele două componente pot să colaboreze și să se augmenteze una pe cealaltă”, a punctat acesta.
Comentarii