Inspectoratul Școlar Timiș, două licee, precum și două universități aflate în centrul Timișoarei au rămas fără Internet sau semnal la telefonia fixă după ce primarul Nicolae Robu a luat decizia de a tăia cabluri aeriene, nemulțumit că proprietarii nu le mută în subteran.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș au anunțat, marți, că instituția, care are sediul în centrul Timișoarei, a rămas fără Internet, după ce reprezentanți ai Primăriei Timișoara, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat mai multe cabluri aeriene, luni seara, nemulțumiți că proprietarii lor, operatori de servicii de telefonie, Internet sau televiziune, nu le mută în subteran.

Inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu, a declarat că instituția își desfășoară activitatea cu dificultate, mai ales că în această perioadă se desfășoară simularea examenului de Bacalaureat, iar părinții își înscriu copiii în clasa pregătitoare.

Astfel, ISJ Timiș a pierdut legătura cu unitățile de învățământ, dar și cu Ministerul Educației Naționale, pe canalele securizate.

De asemenea, reprezentanții instituției au informat că miercuri, școlile aflate în centrul Timișoarei vor fi nevoite să descarce subiectele pentru simulare pe stick-uri.

„Lăsăm să finalizăm proba de astăzi și ne mobilizăm să găsim soluții pentru proba de mâine”, a precizat Aura Danielescu.

De asemenea, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, au rămas fără Internet ca urmare a intervenției reprezentanților Primăriei Timișoara asupra cablurilor aeriene și Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Colegiul “Ungureanu”, precum și Casa Corpului Didactic Timiș, toate fiind aflate în centrul orașului.

Totodată, Universitatea Politehnica nu poate să folosească telefoanele fixe, iar Universitatea de Vest a rămas fără Internet, începând de luni seara. “Nu funcționează Internetul în toată universitatea și chiar aveam nevoie”, a afirmat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că a dorit să dea un semnal de „fermitate” în timpul operațiunii de tăiere a cablurilor începută luni seara.

„Aseară (n.r. luni seara) am vrut să dau un semnal de fermitate, să spun gata, a fost de ajuns. Mă simt mai confortabil cu pixul în mână decât cu ghilotina, dar aseară am fost nevoit să iau ghilotina. Îmi pare rău pentru cei ce suferă pe nedrept. Sunt cetățeni, firme nevinovate, clienți ai acestor operatori care ar trebui să-și îndrepte nemulțumirile către acești operatori, nu către Primăria Timișoara. (...) Nu cred că a rămas nimeni fără Internet dintre aceste instituții (n.r. cu referire la inspectoratul școlar). Noi avem asigurări, pentru că instituțiile publice au posibilități multiple de racordare la Internet și chiar dacă pe o porțiune ceva nu este funcțional, sunt trasee alternative. Cred că din nou se afișează victime că dă bine. Nu știu dacă este vorba de efectul intervenției noastre sau nu, o să mă interesez. Oricum, sunt soluții în ziua de astăzi, nu e niciun pericol pentru simularea examenului de Bacalaureat sau alte nevoi, nu e niciun pericol că nu pot fi satisfăcute nevoile, pentru că sunt soluții alternative”, a afirmat Nicolae Robu.

O parte din zona centrală a Timişoarei a rămas, luni seara, fără Internet şi semnal la televiziune sau telefonie după ce reprezentanţii Primăriei, în frunte cu Nicolae Robu, au tăiat mai multe cabluri care atârnau pe stâlpi, nemulţumiţi că proprietarii lor nu le-au mutat în subteran.