Cu ocazia comemorării a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului au vernisat, săptămâna trecută, o expoziţie colectivă de 21 de lucrări, inspirate de marele artist italian.

La evenimentul din 12 iunie au participat elevi ai şcolii, cadre didactice, iubitori de artă şi au transmis felicitări micilor artişti Milena Tomuţ - prof. educaţie plastică şi coordonatoarea proiectului, Loredana Mihaela Ceică - inspector şcolar arte, Senorica Sinocicu - directoarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Gura Humorului.

Expoziţia cuprinde 21 de lucrări 50x70 cm, executate în diferite tehnici, la care au contribuit elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, în grupe de câte 4-5 elevi. Creaţiile poate fi vizitate la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, sala „C.D. Rosenthal”, până pe 25 iunie.

Potrivit prof. Milena Tomuţ, „cea mai mare provocare a unui cadru didactic la orele de educaţie plastică este, probabil, găsirea unei modalităţi de a-i încuraja pe elevi să ofere timp, atenţie şi înţelegere lucrărilor de artă. Multitudinea de imagini pe care le văd copiii în reviste, pe internet, pe stradă sau prin intermediul panourilor publicitare dezvoltă o percepţie nediferenţiată, lucru care poate duce la incapacitatea de a reflecta asupra semnificaţiei lor. Astfel, când vor vizita o galerie de artă sau un muzeu nu vor putea să identifice semnificaţiile atribuite lucrărilor şi vor trece în viteză de la o lucrare la altă. Din această perspectivă, practica de a utiliza imagini - reproduceri de artă ca punct de pornire în interpretarea lucrărilor este bine-venită (...)”.

Aceasta a mai menţionat că prin intermediul acestei activităţi, elevii pot realiza legături între cunoştinţele de istoria artei şi practica artistică.

De asemenea, lucrările pornesc de la pictura celebră a lui Da Vinci - Mona Lisa - cea mai cunoscută, fotografiată şi parodiată operă de artă din toate timpurile.