Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) găzduieşte în perioada 17-28 iunie 2019 o expoziţie de Bandă desenată „Valerian”, pusă la dispoziţie de Institutul Francez din Paris.

Această acţiune este parte a proiectului „Le printemps roumain de la BD francophone” / „Primăvara românească a benzilor desenate francofone”, organizat de Institutul Francez din România, Asociaţia Edumedia şi o serie de parteneri locali, în perioada 23 aprilie – 14 iulie 2019. Proiectul are anvergură naţională şi se derulează în şapte oraşe: Oradea, Sibiu, Bucureşti, Constanţa, Suceava, Timişoara şi Braşov.

Acest proiect este derulat în cadrul Sezonului România-Franţa 2019 / Saison France-Roumanie 2019 şi propune publicului de toate vârstele expoziţii de benzi desenate – panouri, cărţi, reviste – precum şi conferinţe, vernisaje, întâlniri tematice şi ateliere pentru elevi.

Proiectul „Le printemps roumain de la BD francophone” se desfăşoară pe toată durata Sezonului Franţa-România 2019, sezonul fiind un amplu program de promovare a Franţei în România şi a României în Franţa şi este organizat, în parteneriat, de Institutul Francez, Ambasada Franţei în România, Ministerul Afacerilor Externe din România, Institut Cultural Român (ICR). Acesta permite dezvoltarea de parteneriate şi programe de cooperare educativă, economică şi culturală între cele două ţări.

Suceava este cel de-al 5-lea oraş care organizează o expoziţie de banda desenată în cadrul proiectului, iar Galeria de Artă a USV este gazda expoziţiei francofone „Valerian”.

Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, 17 iunie 2019, în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor partenere: Biroul Francez de la Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul de reuşită universitară şi Observatorul Astronomic al Universităţii din Suceava, Asociaţia „Curcubeul succesului” din Suceava şi Asociaţia Profesorilor de limba franceză – sucursala Suceava, dar şi a numeroşi elevi înscrişi la atelierele primei Şcoli de vară francofone organizate la Suceava.

Şcoala de vară francofonă ”Grandir en français” („Să creştem cu limba franceză”) este organizată în Suceava, în perioada 17 iunie – 12 iulie 2019. Pentru a răspunde cât mai bine solicitărilor, organizarea cursurilor se realizează în două serii: 17-28 iunie 2019, 1-12 iulie 2019. Cursurile se vor derula în spaţiile Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava şi sunt variate şi ludice, îmbinând activităţi de învăţare a limbii franceză în manieră interactivă cu activităţile recreative în limba franceză.

Expoziţia Bandă Desenată francofonă “Valerian” de la Suceava poate fi vizitată în perioada 17-28 iunie 2019, de luni până vineri, în spaţiile Galeriei de Artă a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, corp A, etaj I - str. Universităţii, nr. 13, Suceava.