Prefectura Suceava a început verificarea fiecărui proces-verbal de constituire a birourilor electorale din secţiile de votare, în vederea efectuării plăţilor indemnizaţiilor preşedinţilor, locţiitorilor şi membrilor, după ce viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi a reclamat că membrii au fost plătiţi pentru trei zile, deşi legea permite plata a cinci zile. Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, marţi, că angajaţii Prefecturii verifică acum documentele, pentru fiecare persoană în parte, de când a făcut parte din biroul electoral al secţiei de votare, iar plata va fi făcută în funcţie de asta.

Mirela Adomnicăi a explicat că au fost partide care şi-au înlocuit reprezentanţii în secţii inclusiv în data de 9 noiembrie şi în aceste condiţii persoanele respective nu au cum să fie plătite pentru cinci zile. Situaţia este valabilă, de asemenea, la preşedinţi şi locţiitori. „Procesele-verbale de constituire/înlocuire şi pontajele aduse de preşedinţii birourilor electorale sunt documentele justificative de plată. Fiecare îşi va primi banii pentru zilele în care a făcut parte din birou, garantez acest lucru. Reglarea se va face la turul doi, în plus sau în minus”, a afirmat prefectul Mirela Adomnicăi. Prin urmare, dacă un preşedinte, un locţiitor sau un membru în biroul electoral a fost înlocuit cu una sau două zile înainte de alegeri, nu va putea fi plătit pentru cinci zile. Suma integrală o vor primi cei care sunt consemnaţi ca membri în procesele-verbale de constituire datate cel mai târziu 5 noiembrie.

De menţionat că procesele-verbale de constituire a birourilor electorale, care a avut loc în 30 octombrie, depuse la prefectură de preşedinţii de secţii în data de 11 noiembrie pentru plata indemnizaţiilor, au data de 8 noiembrie. Între 30 octombrie şi 8-9 noiembrie partidele au efectuat înlocuiri sau rocade între diverse secţii. O situaţie exactă va fi cunoscută la finalizarea verificării tuturor documentelor pentru cele 559 de birouri de secţii de votare, fiecare cu câte şapte membri.

 

Indemnizaţia pentru preşedinţi este 190 de lei/zi şi 100 de lei/zi pentru membru

Prefectul Mirela Adomnicăi a reafirmat că la plata indemnizaţiilor după turul doi va exista o situaţie exactă a perioadei de activitate, arătată de documente, pentru fiecare membru în birou/preşedinte/locţiitor şi atunci se vor regla atât restanţele, cât şi eventualele sume plătite în plus la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Conform legii, pe durata funcţionării birourilor electorale, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizaţie de 190 de lei, dar nu mai mult de cinci zile pentru primul tur de scrutin şi de trei zile pentru al doilea tur de scrutin.

Ceilalţi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară primesc pentru fiecare zi de activitate o indemnizaţie de 100 de lei, dar nu mai mult de cinci zile pentru primul tur de scrutin şi de trei zile pentru al doilea tur de scrutin.

Membrii birourilor electorale care participă la realizarea operaţiunilor legate de desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României au dreptul în ziua votării şi la o indemnizaţie de protocol de 10 lei de persoană pentru apă, cafea şi gustări.

Plata indemnizaţiilor mai sus menţionate se face pe baza listelor de prezenţă aprobate de preşedinţii birourilor electorale, prin zi de activitate înţelegându-se munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de 6 ore pe zi.