Planurile municipalității sucevene de dotare a transportului public local cu o nouă flotă auto au intrat în linie dreaptă, odată cu desfășurarea licitației de achiziție a 35 de autobuze electrice. Valoarea totală a licitației este de 66,3 milioane de lei, fără TVA.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că licitația s-a desfășurat pe două loturi, unul pentru 25 de autobuze mari, de 12 metri lungime, iar altul pentru autobuze de 6 metri lungime.

„Licitația a stârnit interesul multor firme, fiind opt companii care s-au interesat de condițiile de participare. În cele din urmă, la primul lot au fost depuse trei oferte, dar din păcate, la lotul pentru autobuzele mici nu s-a prezentat nimeni. Asta se explică prin faptul că noi am fost destul de exigenți în caietul de sarcini. Vom relua pe 12 decembrie licitația pentru autobuzele mici, în măsura în care nu se înscrie nimeni vom reanaliza caietul de sarcini”, a declarat Ion Lungu.

O ofertă depusă este a turcilor de la TEMSA ULASIM ARACLARI SAN TIC AS care lucrează pe România cu ANADOLU AUTOMOBIL ROM S.R.L.

O altă ofertă este tot de la o firmă turcească, BMC TRUCK & BUS SA, care colaborează cu chinezii de la ZTE SMART AUTO CO., LTD.

Cea de-a treia ofertă este a asocierii de firme GOLDEN DRAGON BUS și XIAMEN GOLDEN DRAGON BUS CO LTD, din China, care au și avut la Suceava un autobuz electric în probe, în ianuarie 2018.

Conform condițiilor impuse la licitație de municipalitatea suceveană, puterea motorului trebuie să fie de 195 de kW în cazul autobuzelor mari și de 120 de kW în cazul celor mici, puterea acumulatorilor să fie de 340 KW în cazul autobuzelor de 12 metri lungime și de 80 KW în cazul celor de 6 metri lungime.

Autonomia autobuzelor este solicitată să fie de 150 de kilometri pe zi – calculat în condițiile funcționării tuturor „utilităților” și accesoriilor, inclusiv a aerului condiționat, afișajului de bord și de trasee – iar garanția pentru caroserie și podele de minim 8 ani; pentru podea și covor – 8 ani; anvelope – minimum 120.000 km; acumulatori electrici – minimum 8 ani; unitatea de tracțiune, punțile din față și din spate – 500.000 km, iar pentru discul de frână – 300.000 km.

Un lot de alte 15 autobuze electrice urmează să ajungă la TPL Suceava în baza licitației care a fost organizată de MDRAP, municipalitatea suceveană fiind parteneră în acest proiect.