Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) organizează marți, 21 ianuarie, o serie de evenimente al căror invitat este scriitorul și istoricul literar Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române.

De la ora 9.30, la Biblioteca USV, este programat vernisajul ”Cartea din Basarabia la USV”, urmat de ”Manuscrise coșeriene” și ”Cartea rară despre Basarabia” (Corp A) și o întâlnire cu cititorii, în sala de lectură ”Mihail Iordache”. Activitățile sunt coordonate de prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu.

De la ora 11.00, în sala de festivități ”Dimitrie Leonida”, corp D, etaj 3, Nicolae Dabija va conferenția pe temele ”Rezistența prin cultură” și ”Eugen Coșeriu, DHC al Universității Ștefan cel Mare”, moderator – conf. univ. dr. Mariana Boca.

Nicolae Dabija este un cunoscut scriitor basarabean, membru de onoare al Academiei Române și membru-corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, poet, eseist și prozator, cu o activitate prodigioasă, autorul unui număr impresionant de cărți, redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, care a avut un rol important în lupta de renaștere națională de la sfârșitul anilor 80. În perioada sa de glorie, revista depășea tirajul de 260.000 de exemplare.

A fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești (1989-1991) și în Parlamentul Republicii Moldova (1991-1994, 1998-2001).

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta”, a avut un rol important în mișcarea de renaștere națională din Republica Moldova

de la sfârșitul anilor '80. Nicolae Dabija este președinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova (din 2005) si președinte al Mișcării „Sfatul Țării-2” (din 2016).

"Unirea e inevitabilă. De asta se tem cel mai mult Dodon și Moscova...Generațiile tinere își văd locul lor în Europa, în România. Fără România, Republica Moldova nu are nici un viitor", spunea Nicolae Dabija.