Medicii de familie și medicii de specialitate din ambulatoriul clinic pot acorda și consultații la distanță, care pot fi realizate prin orice mijloace de comunicare, cu încadrarea într-un număr maxim de opt consultaţii/oră, pe perioada stării de urgență, a anunțat, miercuri, președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorțu. De asemenea, pe perioada stării de urgență toți pacienții de pe teritoriul țării beneficiază de consultații, inclusiv la distanță, pentru orice manifestări clinice sugestive pentru infecția cu coronavirus, chiar dacă nu sunt asigurați. Ei beneficiază de astfel de consultații atât din partea medicilor de familie, cât și a medicilor de specialitate din specialitățile clinice din ambulatoriul clinic.

Pentru medicii de familie și cei din ambulatoriu, directorul CAS Suceava a precizat că ei vor consemna consultațiile medicale la distanță în fișa pacientului și în registrul de consultații, cu indicarea mijlocului de comunicare utilizat și a intervalului orar în care consultațiile au fost efectuate, și va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical.

Documentele, inclusiv prescripțiile medicale, vor fi transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.

Cristi Bleorțu a subliniat că a fost prelungit termenul de valabilitate a prevederilor contractului-cadru și a normelor de aplicare a acestuia, până la încetarea stării de urgență. Prin urmare, au fost prelungite contractele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, iar bugetul alocat pentru luna aprilie este în valoare de 37,7 milioane de lei. Suma este alocată pentru servicii medicale, medicamente, servicii medicale spitalicești, dispozitive medicale, analize de laborator și imagistică medicală, pentru luna aprilie.

În actele normative au fost incluse noi prevederi referitoare la asigurarea accesului la servicii medicale și medicamente pe perioada instituirii stării de urgență.