Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava rămâne în continuare închis, a anunțat, vineri, în conferință de presă, directorul medical al unității medicale, dr. Valeriu Gavrilovici.

Acesta a arătat că acest lucru se întâmplă deoarece spitalul din Suceava este unul COVID și pandemia este încă în desfășurare. De asemenea, nu se fac internări pentru pacienții cu boli cronice. „Luna aceasta este exclus să putem deschide ambulatoriul și probabil o bună parte din luna iunie, în condițiile unui scenariu favorabil”, a declarat dr. Valeriu Gavrilovici.

Redeschiderea ambulatoriului și reluarea internării pacienților cronici va fi posibil când datele epidemiologice se vor apropia de normalul situației de dinainte de pandemie, când spitalul va putea să ia în considerare revenirea pe toate planurile la activitățile de bază pe care le are.

Deocamdată, sălile de operație sunt deschise doar pentru urgențe, atât COVID, cât și non-COVID, și pentru cezariene, care sunt cele mai numeroase intervenții chirurgicale practicate acum în spital. La acest capitol, adresabilitatea a crescut încet, dar constant, a afirmat directorul medical al spitalului. „Foarte multe viitoare mămici, informate că dacă se prezintă la Suceava există riscul teoretic de contaminare cu COVID, își asumă acest lucru”, a spus dr. Gavrilovici. Numărul de nașteri este încă sub cel de anul trecut, dar majoritatea celor care au venit să nască la Suceava au fost gravide non-COVID.

Un alt serviciu medical foarte important pentru suceveni, cardiologia intervențională, se va putea relua tot mai târziu. „Trebuie să fie îndeplinite două condiții esențiale, amândouă la fel de importante: să avem circuite care să ne permită separarea fluxurilor, ceea ce încă nu este cazul și, chiar dacă optăm doar pentru pacienții COVID, supravegherea lor post-procedurală nu poate fi asigurată atâta vreme cât colegii noștri din Terapie Intensivă sunt încă mobilizați 100% cu cazurile grave de COVID. E o realitate dureroasă pe care noi ne tot gândim cum să o remediem. Încă nu avem posibilitatea logistică și umană de a răspunde cererii îndreptățite a pacienților”, a explicat doctorul Valeriu Gavrilovici.

Potrivit managerului Anatolii Buzdugan, stenturile la pacienții cu infarct se vor putea asigura în etapa a treia, din planul de revenire a spitalului, atunci când serviciul de cardiologie și USTAC ar trebui să devină non-COVID. Atunci se va putea face angioplastie (stenturi) atât pentru pacienți COVID, cât și non-COVID pentru că spitalul are două echipamente radiologice. Până atunci, pacienții cu infarct sunt direcționați către clinicile de profil din Iași.