Un bărbat dintr-un sat sucevean a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava după ce și-a infectat cu bună știință cu HIV/SIDA vecinul minor pe care l-a ademenit cu dulciuri, bani și jocuri pe calculator. Relațiile sexuale au avut loc în perioada 2014-2016, iar tânărul care a contractat boala a aflat de acest lucru abia în 2017, când s-a îmbolnăvit grav și s-a internat în spital, iar cu ocazia analizelor care i s-au făcut a aflat că are HIV/SIDA.
”Iniţial, persoana vătămată nu şi-a dat seama cum a putut contracta această boală, dar la un moment dat, când era internat la spital, inculpatul a venit la el şi i-a spus să nu zică nimic părinţilor despre relaţia lor şi să declare că a întreţinut relaţii sexuale cu o fată. Atunci persoana vătămată a aflat că inculpatul este şi el bolnav de HIV/SIDA şi l-a infectat şi pe el cu bună ştiinţă”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.
Adolescentul presta diverse munci în gospodăria celui care avea să-l infecteze încă din 2011, iar drept recompensă primea diferite bunuri sau bani, iar uneori își petrecea și nopțile în casa acestuia. Ulterior, între cei doi au avut loc relații sexuale orale și anale, iar boala a fost transmisă pe această cale.
”Profitând de naivitatea şi prin oferirea de bunuri sau alte foloase, în perioada 2014-2016, deşi ştia că este infectat cu virusul HIV/SIDA, inculpatul a întreţinut raporturi sexuale orale şi anale neprotejate cu persoana vătămată, ceea ce a condus la infectarea acesteia, constatată la data de 29.06.2017”, au mai precizat procurorii suceveni.
Trebuie precizat că tânărul care s-a ales cu HIV/SIDA nu a mai întreţinut niciodată raporturi sexuale cu alte persoane, nu a făcut transfuzii de sânge şi nu a fost internată într-o instituţie medicală până în 2017.
În consecință, procurorii suceveni au dispus trimiterea în judecată a bărbatului pentru săvârşirea infracțiunii de „transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit”, forma de vinovăţie fiind intenţia indirectă.
Procurorii au mai precizat că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comentarii