Patru persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar fără simptome de boală, care erau internate în Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-au externat la cerere, după ce Curtea Constituțională a decis că internarea fără acordul pacientului nu se poate face în baza unui ordin de ministru.

Prin ordin de ministru nu se poate decide nici autoizolarea și carantina. În aceste condiții, potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Dinu Sădean, cele 3.090 de persoane care se aflau în autoizolare, după ce au revenit din străinătate din zona galbenă, nu se mai supun acestei măsuri. Dr. Sădean a arătat că aproximativ 20 dintre acestea au notificat DSP prin email că au ieșit din autoizolare, dar vor purta mască și vor respecta regulile de igienă și distanțare socială.

O altă consecință a deciziei Curții Constituționale este că DSP a retras personalul de control din Aeroportul „Ștefan cel Mare” Suceava și de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret deoarece au rămas fără obiectul muncii. Persoanele care intră în județ prin aceste puncte nu mai sunt obligate să completeze formularele privind autoizolarea.

În ceea ce privește situația din spitale, conform informării zilnice transmise de Prefectura Suceava, în ultimele 24 de ore au fost internate în spitalul județean 4 persoane diagnosticate cu Covid – 19 și au fost externate 8 persoane.

În Spitalul de Urgență Suceava se aflau luni internați 453 pacienți, dintre care 90 pacienți cu Covid-19 și 363 pacienți nonCovid,  iar în secția ATI erau internați 12 pacienți, dintre care doi pacienți sunt intubați.

La nivelul Spitalului Municipal Rădăuți sunt internați 59 de pacienți cu Covid- 19 și 5 persoane suspecte de infecție cu noul coronavirus.

Conform datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică Suceava, la nivelul județului Suceava se înregistrează un număr de 3.507 persoane declarate vindecate.

În cursul zilei de 5 iulie a.c., polițiștii au desfășurat activități în context Covid 19, fiind desfășurate acțiuni preventive de instruire cu privire la respectarea măsurilor și interdictiilor impuse pentru 760 de persoane. Activitățile în context Covid-19 au privit și  verificarea a 19 de societăți  comerciale, fiind aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.000 lei.