Scandalul transporturilor de masă lemnoasă supraîncărcate, declanșat la finele săptămânii trecute în urma sesizărilor unui activist de mediu sucevean, Daniel Bodnar, nu a rămas fără urmări.

În urma verificărilor efectuate, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava au constatat faptul că ambele transporturi erau încărcate cu material lemnos peste prevederile avizelor de însoțire specifice transportului materialelor lemnoase.

“În ziua de sâmbătă, 25.07.2020, Garda Forestieră Suceava în cooperare cu I.P.J. Suceava - Secția 3 de poliție Marginea, a efectuat mai multe verificări privind legalitatea a două transporturi cu material lemnos. S-a procedat la efectuarea inventarelor faptice, excedentul de material lemnos (8,148mc) a fost predat către structura silvică în raza căreia s-a făcut constatarea, precum și aplicarea unor sancțiuni în valoare de 12000 lei pentru cei care au expediat materialul lemnos în cauză”, a precizat inspectorul șef, Mihai Gășpărel.

Culmea, a doua zi, a fost aplicată încă o sancțiune, într-o cauză similară, dar în același timp diferită.

“În ziua de duminică 26.07.2020, la o altă sesizare a societății civile, au fost demarate de către Garda Forestieră Suceava, în raport cu atribuțiile pe care le exercită, verificări asupra unui alt transport de material lemnos sesizat a fi suspect sub aspectul legalității în conformitate cu legislația specifică, în cooperare cu I.P.J. Suceava – Poliția orașului Solca,.

Au fost efectuate inventarieri faptice ale materialului lemnos transportat, rezultând și de această dată diferențe, însă în minus. Pentru cele constatate, delegații Gărzii Forestiere Suceava au aplicat sancțiuni în valoare de 5000lei emitentului documentelor specifice de transport”, a adăugat Mihai Gășpărel.

Inspectorul șef a menționat că instituția pe care o conduce asigură cu continuitate, activitatea de control atât pe drumurile publice cât și pe cuprinsul pădurii, iar în cooperare cu reprezentanții I.P.J. Suceava, desfășoară activități de control în baza programărilor săptămânal întocmite, în raport cu zonele apreciate a fi cu risc privind recoltarea și transportul ilegal de material lemnos.