Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, a fost în vizită de lucru la Suceava, săptămâna trecută, la invitația președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. Invitația a fost lansată în urma anunțului făcut de Grupul Lactalis, de închidere a fabricilor La Dorna de la Floreni și Vatra Dornei. Ministrul Oros a venit împreună cu președintele Autorității Sanitar Veterinare și președintele Agenției pentru Arii Protejate, cu scopul de a se găsi soluții ca laptele colectat în zona Sucevei să fie procesat în continuare aici. „Județul Suceava este pe locul I pe țară la producția de lapte, cu 2,2 milioane de hectolitri de lapte, din 20 de milioane total. Peste 10% din laptele României se produce în Suceava, iar eu, ca președinte de Consiliu Județean, dar ca și sucevean sunt împotriva plecării materiei prime în cisterne, să fie prelucrată în alte județe. Am cerut măsuri concrete, în sensul că va trebui să încurajăm să apară din nou fabrici și făbricuțe de lapte”, a declarat Gheorghe Flutur.

Acesta a amintit că în perioada în care a deținut funcția de ministru al agriculturii a susținut înființarea fabricilor de lapte cu finanțare prin programele SAPARD. Soluția pe care o propune acum este de fructificare a ariilor protejate, care în județul Suceava se găsesc pe raza a 82 de unități administrativ-teritoriale, arătând că legislația oferă avantaje pentru procesarea produselor din ariile protejate. „Cu 70% din primăriile din Suceava vom înființa o asociere, un cluster, în parteneriat cu această agenție a ariilor protejate pentru promovarea a ceea ce se produce aici. Vreau să intre și Asociația Produs în Bucovina în această zonă pentru că înseamnă produse sănătoase, dintr-o zonă în care se respectă rețete tradiționale, în care furajele au o anumită calitate, mai ales în flora spontană din zona de munte a județului Suceava”, a explicat Flutur.

De asemenea, el propune derularea unui program de susținere a zootehniei, cu ferme - pepinieră care să furnizeze animale pentru ferme sau în gospodării individuale, unde să fie crescute până la atingerea greutărții pentru abatorizare

Flutur a mai solicitat ministrului agriculturii un program special de drumuri agricole pentru zona Sucevei, astfel încât tractoarele, utilajele agricole și căruțele să nu mai circule pe drumurile europene și naționale.

Alte teme ale discuțiilor cu ministrul Agriculturii au fost apicultura, cu încurajarea perdelelor de protecție de salcâm și tei ca bază meliferă, promovarea produselor bio și tradiționale în Europa, susținerea financiară a producătorilor agricoli, piețele, silozurile, dar și posibilitatea încheierii unui acord cu Ucraina pentru aducerea de forță de muncă de la Cernăuți. „Atunci când îți pleacă oamenii în Italia la lucru și rămâi în plină vară să nu aibă cine să îți lucreze în ferma ta sau într-o întreprindere oarecare, să avem acord între țări ca să putem aduce forță de muncă de la vecinii noștri”, propune șeful administrației județene.

Responsabilii guvernamentali s-au întâlnit cu fermieri, medici veterinari, primari și procesatori de lapte din zona Vatra Dornei, Gura Humorului și Moara.