Procurorii de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi au trimis-o în judecată pe femeia jandarm care anul trecut i-a dat în față cu spray lacrimogen unui bărbat care ulterior a decedat. Sergent major Ana Maria Florescu va fi judecată pentru infracțiunile de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, respectiv purtare abuzivă.

Ana Maria Florescu este femeia jandarm care în ziua de 19 iulie 2019 a folosit spray-ul lacrimogen din dotare pentru a da un jet către faţa unui bărbat pus la pământ de doi colegi ai ei.

Intervenţia jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret.

Totul a plecat de la o reclamaţie a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătuşa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmată de o persoană aflată în parc. Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare şi de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre faţa suspectului.

Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de faţă, şi nu de la o distanţă mai mică de 1,5 metri de suspect.

Bărbatul imobilizat intră în stop cardio-respirator, iar ulterior a decedat.