Autobuzele electrice mult așteptate de suceveni au ajuns la Suceava.

Marți dimineață, mai multe convoaie de trailere, pe care erau încărcate autobuze electrice verzi, marca ZTE, au putut fi observate prin oraș, acestea traversând municipiul pe artera principală, în drum spre baza auto a diviziei electrice de transport public local, amenajată în Burdujeni Sat, în capătul străzii Căpitan Grigore Andrei.

Practic, în cursul zilei de marți ajung la Suceava 13 dintre cele 25 de autobuze electrice, restul de 12 urmând să ajungă în câteva zile.

Primarul Ion Lungu a anunțat pe 2 septembrie faptul că autobuzele electrice au ajuns pe pământ românesc, fiind descărcate în portul Constanța.

Toate autobuzele electrice sunt duse la noua autobază pe care municipalitatea suceveană o face pentru divizia de transport electric, acolo fiind deja amenajate 28 de stații de încărcare pentru aceste vehicule.

Pentru utilizarea acestora în transportul public de persoane mai sunt necesare o serie de avize și înmatricularea lor, dar conducerea Primăriei Suceava ar vrea ca acestea să fie puse la dispoziția TPL chiar de săptămâna viitoare.

Cele 25 de autobuze electrice de capacitate mare au fost achiziționate prin licitație de către Primăria Suceava, printr-un proiect cu finanțare europeană, alte 15 autobuze mari fiind licitate într-un proiect comun cu Ministerul Dezvoltării. Încă 17 autobuze electrice de capacitate mică, la fel cu cele 5 cumpărate anterior din fonduri elvețiene, vor completa divizia electrică a TPL. Autobaza unde au fost duse este realizată tot cu fonduri europene, în cadrul unui proiect complex, care include și modernizarea a 47 de stații de așteptare pentru călători, un sistem modern de înștiințare a călătorilor referitor la mijloacele de transport care se află pe traseu și un sistem de e-ticketing.