Afacerile ilicite cu masă lemnoasă, desfășurate de doi agenți economici suceveni, au fost descoperite și aspru sancționate de Garda Forestieră Suceava, care le-a aplicat amenzi în valoare totală de 67.000 de lei și a confiscat valoric masă lemnoasă în valoare totală de aproape 110.000 lei.

Acțiunile, desfășurate în prima jumătate a lunii, au avut la bază informațiile deținute la nivelul Gărzii Forestiere Suceava și al IPJ Suceava cu privire la transporturi fictive de materiale lemnoase pe drumurile publice, motiv pentru care au fost desfășurate acțiuni comune de control.

În urma acestora au fost efectuate şi verificări amănunțite la doi operatori economici din județul Suceava, unul din localitatea Bogdănești, iar celălalt din localitatea Putna.

În cazul operatorului economic din localitatea Putna s-a constatat o lipsă nejustificată în gestiune ce totalizează 196,88 mc buștean rășinoase și foioase. În acest sens, s-a procedat la sancționarea contravențională a operatorului economic cu amendă în valoare de 15.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a respectivei cantităţi de materiale lemnoase, stabilindu-se pentru aceasta o valoare de 42.687 lei.

Aprofundând verificările, echipa de control a constatat alte 9 abateri de la legislația silvică în vigoare, fapt pentru care operatorul economic a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 17.000 lei și confiscarea unui volum de 23 mc material lemnos, în valoare de 3.676 lei.

În cazul celuilalt operator economic, din localitatea Bogdănești, întrucât nu a putut justifica diferențele dintre stocurile faptice identificate în depozitul societății și stocurile scriptice, agenții constatatori au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 35.000 lei și s-a dispus confiscarea valorică a unei cantități totale de 310 mc buștean rășinoase şi foioase, precum și cherestea rășinoase, în valoare totală de 64.103 lei.

În afara faptelor contravenționale, lucrătorii din cadrul IPJ Suceava – SICE au întocmit dosar penal cu privire la alte fapte de natură penală din sfera fraudelor fiscale, cauză care va fi soluționată procedural.