Inspectoratul Școlar Județean Suceava va organiza joi, începând cu ora 10:00, în Aula Liceului Teoretic Filadelfia o festivitate de premiere dedicată elevilor care au luat 10 pe linie la evaluarea națională și la bacalaureat. După cum ne-a spus prof. Grigore Bocanci, inspectorul școlar general al IȘJ Suceava, elevii de 10 vor primi stimulente financiare din partea Ministerului Educației. Acest lucru este posibil după ce Guvernul a adoptat o hotărâre de guvern prin care se acordă stimulente financiare elevilor cu media 10 la examenele naționale, urmată recent de ordinul Ministerului Educației și Cercetării prin care banii destinați premierii elevilor „de zece” au fost deblocați.

Județul Suceava are anul acesta 22 de elevi care au obținut 10 pe linie la evaluarea națională. De asemenea, numărul mediilor de 10 obținute de elevi din județul Suceava, la bacalaureat, în 2020, este 19. Cuantumul acordat fiecărui elev cu media generală 10 la evaluarea națională (clasa a VIII-a) este de 1.000 de lei, în timp ce fiecare absolvent de liceu va primi 3.000 de lei pentru performanța de a finaliza examenul de bacalaureat cu 10 pe linie.

La nivel național, potrivit Ministerului Educației, este vorba de peste 1.200 de elevi „de zece” care vor primi stimulente financiare, dintre care 892 de absolvenți de gimnaziu cu 10 la evaluarea națională și 315 liceeni cu 10 la bacalaureat. Opt dintre cei 315 candidați cu media generală 10 la examenul național de bacalaureat au susținut testul de maturitate în sistem german.