După o noapte albă, numărătoarea voturilor pe municipiul Suceava s-a încheiat, iar rezultatele finale sunt pe deoparte previzibile, dar aduc și surprize.

Ion Lungu, actualul primar al Sucevei, a obținut un nou mandat, cel de-al cincilea și ultimul în același timp, după cum a anunțat chiar el, în campanie.

Ion Lungu (PNL) este la conducerea municipiului Suceava din 2004, de când a câștigat în fața lui Marian Ionescu, iar acum, cu voturile a 31,90% dintre alegătorii prezenți la vot, va continua să administreze orașul până în 2024.

Lungu, cu un număr efectiv de 9800 de voturi, se situează și peste partidul pe care îl reprezintă și care a obținut un scor foarte bun – 30,85%, cu 9412 voturi efective.

Surpriza alegerilor locale pentru municipiul Suceava o reprezintă candidatul PMP, Marian Andronache, care a depășit cu mult partidul candidatul PSD și are voturi mai multe decât următoarele trei partide la un loc.

Iar asta în condițiile în care PMP, la nivel național, abia a depășit acel prag parlamentar de 5% și este într-o ușoară creștere.

Marian Andronache a obținut voturile a 19,66% dintre alegătorii care au mers la vot în municipiul Suceava, fiind o locomotivă care a tras în sus partidul, care a obținut un onorabil loc 3 în municipiu, cu 15,93% din voturile exprimate.

Cele 6039 de voturi primite de Marian Andronache l-au situat chiar peste candidatul PSD, un partid puternic, care până nu demult s-a situat la guvernare, Ioan Dan Cușnir fiind votat de 5188 de alegători – 16,89% dintre cei prezenți la vot.

Florin Sinescu, de la ProRomânia, se situează pe locul 4, cu 9,11% dintre voturile exprimate (2799), urmat destul de aproape de Teodora Munteanu, reprezentanta alianței USR – PLUS, cu 7,17% dintre voturile alegătorilor – 2202.

Reprezentantul unui tânăr partid regional – Uniunea pentru Bucovina, Alin Opincaru, a obținut voturile a 1140 de alegători – 3,71%, strâns urmat de un nume cunoscut în politica locală, Alexandru Băișanu, candidatul PPU, cu 1130 de voturi – 3,68%.

 

Clasamentul este continuat cu Petru Cobzaru (PER) cu 1,89% din voturi, Vasile Constantin Boghian (AUR) cu 1,73%, Romeo Adrian Canură (ALDE) cu 1.09% și Dan Acibotăriță (PV) 0,83%.

Practic, o bună parte dintre cei 14 candidați la conducerea Primăriei Suceava se învârt cu voturile undeva la 1% din opțiunile electoratului, în condițiile în care au și un partid în spate, în vreme ce doi candidați independenți, fără resurse financiare și fără echipă, au reușit să obțină scoruri apropiate: Andrei Neșculescu – 0,92% cu 283 de voturi efective, iar Gheorghe Nedea, 0,76%, cu 233 de voturi efective.

Mai puțin decât ei a obținut doar candidatul ADER, Marius Boghian, cu 0,53%, adică 164 de voturi efective.