Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a stabilit, joi, un set de măsuri pentru diminuarea impactului generat de riscul epidemiologic la nivelul județului Suceava, măsuri care vizează în principal orașele și comunele unde incidența cazurilor de infectare cu coronavirus la mia de locuitori este de peste 1,5.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Prefectura Suceava, în 5 orașe și 15 comune incidența cazurilor depășește 1,5 la mia de locuitori. Acestea sunt: municipiile Suceava (2,56) și Vatra Dornei (2,18), orașele Frasin (1,52), Gura Humorului (1,79) și Siret (2,74) și comunele Bălăceana (2,71), Bălcăuți (1,89), Cacica (1,84), Calafindești (2,70), Comănești (1,64), Dărmănești (1,52), Dorna Arini (1,70), Fundu Moldovei (2,79), Grămești (1,72), Iacobeni (2,44), Ipotești (2,42), Pojorâta (4,06), Sadova (1,56), Șcheia (2,02) și Todirești(6,69).

Astfel, purtarea măștii de protecție, astfel încât să asigure nasul și gura, este obligatorie pentru persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stațiile de autobuz, peroane și alte asemenea), espanadele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale, comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ, până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii, în toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Suceava. În comunele Pojorâta și Todirești, purtarea măștii de protecțieeste obligatorie și în toate spațiile publice deschise.

În cele două comune menționate este interzisă organizarea și desfășurare activităților în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte.  Aceste activități sunt permise însă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, în municipiile Suceava, Vatra Dornei, orașele Frasin, Gura Humorului, Siret,  comunele Bălăceana, Bălcăuți, Cacica, Calafindești, Comănești, Dărmănești, Dorna Arini, Fundu Moldovei, Grămești, Iacobeni, Ipotești, Sadova, Șcheia.

În toate celelalte unități administrativ-teritoriale din județ, cu excepția celor menționate, aceste activități sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

·     Nunțile și mesele festive sunt interzise în toate localitățile

Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) este interzisă în toate unitățile administrativ-teritoriale din județul Suceava, atât în spații închise, cum ar fi saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, dar fără a se limita la acestea, cât și în spații deschise, cum ar fi saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, fără a se limita la acestea.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor este interzisă în comunele Pojorâta și Todirești.

În municipiile Suceava, Vatra Dornei, orașele Frasin, Gura Humorului, Siret, comunele Bălăceana, Bălcăuți, Cacica, Calafindești, Comănești, Dărmănești, Dorna Arini, Fundu Moldovei, Grămești, Iacobeni, Ipotești, Sadova, Șcheia această activitate este permisă fără a se depăși 30% a  din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00-23.00. În celelalte localități din județ este permisă, fără a se depăși 50% a  din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00-23.00.

În comunele Pojorâta și Todirești, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.

În Suceava, Vatra Dornei, Frasin, Gura Humorului, Siret,  Bălăceana, Bălcăuți, Cacica, Calafindești, Comănești, Dărmănești, Dorna Arini, Fundu Moldovei, Grămești, Iacobeni, Ipotești, Sadova și Șcheia este permisă fără a se depăși 30%  din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00-23.00, iar în restul localităților din județ, este permisă fără a se depăși 50% a  din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00-23.00.

Prefectura Suceava a mai anunțat că vor fi intensificate  activitățile de control la operatorii economici HORECA, în piețe, târguri, mijloace de transport în comun, perimetrele unităților şcolare, respectiv alte spații și domenii de activitate pentru care s-au stabilit măsuri restrictive, în scopul prevenirii și gestionării riscului epidemiologic.

        Prefectul județului face un apel către cetățenii județului Suceava la respectarea în continuare a tuturor măsurilor de protecţie, a regulilor de distanțare socială şi a restricţiilor impuse în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2.